Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Εργαζόμενοι ζητούν από τους υποψήφιους Δήμαρχους και Περιφερειάρχες να λάβουν ξεκάθαρη θέση για το μέλλον των κοινωνικών δομών

pasekdap

Το κύμα «επιθέσεων» από πολλούς αυτοδιοικητικούς με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτών των τόσο σημαντικών για την ελληνική κοινωνία παρεχόμενων υπηρεσιών, οδήγησε τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές των ΟΤΑ (Παιδικοί σταθμοί – ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ – Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.), να αποστείλουν Υπομνήματα προς τους υποψηφίους Δημάρχους και τους υποψήφιους Περιφερειάρχες σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας τους, εν όψει εκλογών, να γνωστοποιήσουν τις επίσημες θέσεις τους, σχετικά με τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, που αφορούν τη λειτουργία των προνοιακών δομών των ΟΤΑ.
Διαβάστε αναλυτικά τα Υπομνήματα των εργαζομένων στις προνοιακές δομές των ΟΤΑ:
152 – ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
150 – ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Δημοτικοί υπάλληλοι: Τι προβλέπει νέος νόμος για υπερωρίες, επίδομα ασθένειας και αποσπάσεις

Τρεις διατάξεις που αφορούν τους δημοτικούς υπαλλήλους περιέχονται στο Ν.4261/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 107/5-5-2014), «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Προληπτική Εποπτεία Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επιχειρήσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/Ε.Ε.), κατάργηση του Ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με ενημερωτικό της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα μέλη της οι διατάξεις αφορούν τις υπερωρίες, επίδομα ασθένειας και αποσπάσεις
ΑΡΘΡΟ 176 – Παρ.1:
Τροποποιήσεις του Ν. 4024/2011
«1. Η παρ.1 του άρθρου 20 του Ν. 4024/2011 (Α΄ 226) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η καθιέρωση με αμοιβή εργασίας πέρα από τις ώρες της υποχρεωτικής απασχόλησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών. Η υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού εγκρίνεται με απόφαση του καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργού  στην οποία αναφέρονται σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία που δικαιολογούν την ανωτέρω εργασία πέρα από το κανονικό ωράριο. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων, το χρονικό διάστημα και οι ώρες υπερωριακής απασχόλησής τους μέσα στα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού  τους, μη επιτρεπομένης της επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Οι κατά τα ως άνω ώρες απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις εκατόν είκοσι (120)  ανά υπάλληλο κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους και άλλες εκατόν είκοσι (120) κατά το δεύτερο. Με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για την έγκριση της υπερωριακής απασχόλησης οργάνου είναι δυνατή η αύξηση των κατά εξάμηνο ωρών υπερωριακής απογευματινής εργασίας μέχρι τις εκατόν πενήντα (150)  ώρες κατ΄ άτομο με ισόποση μείωση των ορίου του άλλου εξαμήνου. Ειδικά για τα πληρώματα ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. οι ώρες απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις τριάντα τρεις (33) ώρες ανά υπάλληλο μηνιαίως.
Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις επιτρέπεται η καθιέρωση υπερωριακής εργασίας με αμοιβή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή κατά τις νυχτερινές ώρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας είτε καθ΄ υπέρβαση αυτής, σε υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν, βάσει νόμου, όλες τις  ημέρες του μήνα ή σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση. Ειδικά, στην καθ΄ υπέρβαση εργασία οι ώρες νυχτερινής, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών δεν μπορεί να υπερβούν τις ενενήντα έξι (96) ώρες κατά περίπτωση κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους και άλλες ενενήντα έξι (96) κατά το δεύτερο. Με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για την έγκριση της καθ΄ υπέρβαση εργασίας κατά τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες οργάνου, είναι δυνατή η αύξηση των κατά εξάμηνο ωρών υπερωριακής απογευματινής εργασίας μέχρι τις εκατόν είκοσι (120) ώρες κατ΄ άτομο με ισόποση μείωση των ορίου του άλλου εξαμήνου.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που εκδίδεται μετά από πλήρως αιτιολογημένη πρόταση του αρμόδιου για την έγκριση της απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης και της απασχόλησης κατά τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες οργάνου είναι δυνατή η μεταβολή των ανωτέρω εξαμηνιαίων ορίων χωρίς υπέρβαση του συνολικού ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης για κάθε υπάλληλο. Δεν επιτρέπεται η καταβολή υπερωριακής αμοιβής στους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης.
Για τους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού η απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο σύμφωνα με τα άρθρα 48 και 176 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007, Α΄ 143), για τους Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού η απόφαση εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη. Αύξηση των συνολικών αρχικών πιστώσεων του προϋπολογισμού για υπερωριακή εργασία και εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες είναι δυνατή μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του διατάκτη, με εξαίρεση τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού.
Η απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας για το προσωπικό των Ν.Π.Ι.Δ. και των ΔΕΚΟ του κεφαλαίου Α΄ του Ν.3429/2005 (Α΄ 314), που υπάγονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του Ν.4024/2011 εκδίδεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε φορέα και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Με τη διάταξη αυτή, αντικαθίστανται οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.4024/2011, με τις οποίες καθορίζεται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο μηνιαίας υπερωριακής εργασίας και το εν λόγω μηνιαίο όριο των είκοσι (20) ωρών απογευματινής και δεκαέξι (16) νυχτερινών και Κυριακών ή εξαιρέσιμων ημερών, μετατρέπεται σε εξαμηνιαίο.
Έτσι, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, οι ώρες απογευματινής υπερωριακής εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις εκατό είκοσι (120) ανά υπάλληλο κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους και άλλες εκατόν είκοσι (120) κατά το δεύτερο.
Με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για την έγκριση της υπερωριακής απασχόλησης οργάνου είναι δυνατή η αύξηση των κατά εξάμηνο ωρών υπερωριακής απογευματινής εργασίας μέχρι τις εκατό πενήντα (150) κατ΄ υπάλληλο με ισόποση μείωση του ορίου του άλλου εξαμήνου.
Ανάλογα προβλέπονται και για την απασχόληση κατά τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες.
Επιπλέον, καταργείται η απαγόρευση καταβολής υπερωριακής αμοιβής σε Προϊσταμένους Διεύθυνσης που προέβλεπε το όγδοο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.4024/2011.
ΑΡΘΡΟ 178 – Παρ.3:
«3. Στο άρθρο 35 του α.ν. 1846/1951 (Α΄ 179) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται παράγραφος 3, που έχει ως ακολούθως:
«3. Το προσωπικό του Κράτους, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο ασφαλίζεται στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για παροχές ασθένειας σε χρήμα, δικαιούται το προβλεπόμενο από το παρόν άρθρο επίδομα ασθενείας εφόσον προσκομίσει βεβαίωση του εκκαθαριστή των αποδοχών του στην οποία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας του από την υπηρεσία λόγω αναρρωτικής άδειας έγινε περικοπή των αποδοχών του για τις ημέρες αυτές. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται επίδομα ασθένειας από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. εφαρμοζομένων των διατάξεων των άρθρων 35 έως 38.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αναλόγως και για τα επιδόματα μητρότητας που προβλέπονται στο άρθρο 39».
Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία το προσωπικό του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού, το οποίο  είναι ασφαλισμένο ως προς τις παροχές ασθένειας σε χρήμα στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., σε περίπτωση απουσίας από την υπηρεσία λόγω αναρρωτικής άδειας ή κυοφορίας λαμβάνει τις αποδοχές από την υπηρεσία στην οποία εργάζεται για τις ημέρες απουσίας χωρίς να γίνεται καμία περικοπή.
Με τη διάταξη που ψηφίστηκε, το πιο πάνω προσωπικό, δικαιούται το προβλεπόμενο επίδομα ασθενείας εφόσον προσκομίσει βεβαίωση του εκκαθαριστή των αποδοχών του, στην οποία θα αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας του από την υπηρεσία, λόγω αναρρωτικής άδειας, έγινε περικοπή των αποδοχών του για τις ημέρες αυτές.
ΑΡΘΡΟ 181 – Παρ.1:
«1. Στο άρθρο 184 του Ν.3584/2007 (Α΄143) προστίθεται παράγραφος 3Α, που έχει ως εξής:
« 3Α. Επιτρέπεται απόσπαση υπαλλήλου Ο.Τ.Α., σε υπηρεσίες Υπουργείων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού και αντίστροφα, για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών προσωρινού χαρακτήρα, με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, ύστερα από γνώμη των οικείων Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Απόσπαση για προσωπικούς λόγους είναι δυνατή κατ΄ εξαίρεση και εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν.
Η διάρκεια αποσπάσεως της παραγράφου αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη συνολικά. Με αίτηση του υπαλλήλου, η απόσπαση μπορεί να παρατείνεται για ένα (1) ακόμη έτος».
Με τη διάταξη αυτή, προστίθεται νέα παράγραφος (3Α) στο άρθρο 184 του Ν3584/2007, που επεκτείνει τη δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού σε υπηρεσίες Υπουργείων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού και αντίστροφα και στο Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου  Χρόνου.

 http://www.aftodioikisi.gr

Το νέο Δ.Σ της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

eetaa


Μετά τις εκλογές που έγιναν στην έκτακτη (επαναληπτική) Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.Τ.Α.Α., στις 29 Απριλίου 2014, αναδείχτηκε νέο Δ.Σ. της Εταιρίας το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής :
Νέος Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Ασκούνης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ -Δήμαρχος Καλλιθέας.Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέλαβε ο κ. Ιωάννης Μέξης, Στέλεχος της ΜΟΔ.
Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι :
  • Κωνσταντίνος Αγοραστός Αντιπρόεδρος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Δημήτριος Τερζίδης Γραμματέας, Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς
  • Παρασκευάς Γιαννόπουλος, Μέλος, Οικονομολόγος
  •  Γεώργιος Ιωακειμίδης, Μέλος, Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη
  • Δημήτριος Μαραβέλιας, Μέλος, Δήμαρχος Χαϊδαρίου
  • Ευάγγελος Πάνου, Μέλος, Διδάκτωρ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Κωνσταντίνος Παπαλός, Μέλος, Δήμαρχος Καρδίτσας
  • Κωνσταντίνος Πηνιώτης, Μέλος, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού ΥΠ.ΕΣ.- Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Μοσχάτου – Ταύρου
  • Ιωάννης Τσιάμης, Μέλος, Αντιδήμαρχος Ορχομενού


http://www.localit.gr

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Στον Ρακιντζή για τις Κοιν.Σ.Επ. στέλνει τον Πατούλη το Σωματείο Εργαζομένων Δ. Αμαρουσίου

ΠΡΟΣ
Το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
κ. Λέανδρο Ρακιντζή

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου», η οποία εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, νομίμως εκπροσωπουμένης.

 
Θέμα: «Σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αμαρουσίου με κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών για την υποστήριξη των αναγκών του Δήμου Αμαρουσίου στον τομέα της καθαριότητας»

Αξιότιμε κ. Γενικέ Επιθεωρητά,
Το αναφερόμενο σωματείο αποτελεί νομίμως συσταθείσα πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής. Το σωματείο μας καλύπτει συνδικαλιστικά όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου με σχέση εργασίας Δημοσίου δικαίου και Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, τους εργαζόμενους στα Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΔΔ, ενώσεις και συνδέσμους που εποπτεύονται ή συντηρούνται με οποιονδήποτε τρόπο από το Δήμο Αμαρουσίου και κατέχουν οργανικές θέσεις σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν. 1264/1982 καθώς και τους εργαζόμενους στις αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Ενόψει, λοιπόν της αποστολής του σωματείου μας για την διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων του Δήμου μας, έχουμε τη νομική και μέγιστη ηθική υποχρέωση να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα στοιχεία, που αφορούν στην παράνομη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αμαρουσίου με κοινωνική συνεταιριστική οργάνωση του ν. 4019/2011 για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας.
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 211/2013 (αρ. πρωτ. 052822/17-06-2013) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία ελήφθη κατά την 16η Συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 11-06-2013, ενεκρίθη κατά πλειοψηφία η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Καθαρή Συνεργασία», καθώς και οι όροι αυτής. Προς εκπλήρωση, δε, της ανωτέρω σύμβασης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δαπάνη και διάθεση πίστωσης ύψους τριακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (370.000 €) σε βάρος του ΚΑΔ 00-6736.027 για το οικονομικό έτος 2013.
Η ως άνω απόφαση, όμως, αφορά στην σύναψη σύμβασης με κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών, που ανάγονται σε υπηρεσίες που συνιστούν, έως σήμερα, συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων –μελών του Σωματείου μας-, που απασχολούνται στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου και οι οποίοι έχουν προσληφθεί στο Δήμο μας μέσω της συνταγματικά επιβεβλημένης διαδικασίας των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Δεδομένου ότι η ανωτέρω απόφαση επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στο εργασιακό καθεστώς των μελών του Σωματείου μας, έχουμε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να σας αναφέρουμε τα παρακάτω στοιχεία, προκειμένου να διεξάγετε έλεγχο και να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου μας.
Ειδικότερα:
1. Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 5 του ν. 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις»: «5.Οι Κοιν.Σ.Επ. ως συμβαλλόμενοι μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με αντισυμβαλλομένους το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την υλοποίηση δράσεων που αναφέρονται στους καταστατικούς σκοπούς των αντισυμβαλλομένων, τηρουμένων, κατά τα λοιπά των αναφερόμενων στο άρθρο 100 του ν. 3852/2010». Το, δε, άρθρο 100 του ν. 3852/2010 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» προβλέπει ότι: «1α. Για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών κάθε είδους, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι σύνδεσμοι δήμων, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και Ν.Π.Ι.Δ. στα οποία συμμετέχουν ή συνιστούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, οι επιχειρήσεις Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα δημοτικά και περιφερειακά ιδρύματα, καθώς και κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, μεταξύ τους ή και με φορείς του δημόσιου τομέα της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, μεμονωμένα ή από κοινού. …2α. Στις προγραμματικές συμβάσεις απαραίτητα ορίζονται το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το περιεχόμενο των μελετών, των έργων, των προγραμμάτων ή των υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, οι Πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις και η διάρκεια της σύμβασης…».
2. Με τις ανωτέρω διατάξεις προβλέπεται ο θεσμός των προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες αποτελούν συμφωνίες που θέτουν το γενικό πλαίσιο για την οργάνωση και διαχείριση δημοσίων υπηρεσιών και την άσκηση κρατικών δραστηριοτήτων δια μέσου των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ή της καθ’ ύλην αποκεντρωμένης διοίκησης, με τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής και την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών. Σκοπός της σύναψης των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων, που αναφέρονται στις προεκτεθείσες διατάξεις –μεταξύ των οποίων και οι Κοινωνικές Συνεταιριστές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.)-, είναι η ανάπτυξη της περιοχής στην οποία εκτελούνται τα έργα ή προγράμματα ή παρέχονται οι υπηρεσίες, που αποτελούν το αντικείμενο της οικείας προγραμματικής σύμβασης.
3. Ο αναπτυξιακός σκοπός της σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων προκύπτει τόσο από τα αναφερόμενα στην εισηγητική έκθεση του ν. 1416/1984, με τις διατάξεις του άρθρου 11 του οποίου προβλέφθηκε το πρώτον ο θεσμός των προγραμματικών συμβάσεων, καθώς και από τα πρακτικά της ΝΣΤ συνεδρίασης της Βουλής της 9ης Ιανουαρίου 1984, κατά την οποία συζητήθηκε το οικείο σχέδιο νόμου, όπου αναφέρεται ότι στόχος του θεσμού των προγραμματικών συμβάσεων είναι η ανάπτυξη μιας περιοχής. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 2738/1999, με τις οποίες αντικαταστάθηκε το άρθρο 35 του προϊσχύοντος Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (π.δ. 410/1995), υπενθυμίζεται ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του θεσμού των προγραμματικών συμβάσεων. Συνεπώς, τόσο τα έργα και τα προγράμματα, που εκτελούνται στο πλαίσιο σύναψης μιας προγραμματικής σύμβασης, όσο και οι υπηρεσίες που παρέχονται κατ’ εφαρμογή της πρέπει να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να μη μπορούν –όσον αφορά ειδικότερα τις υπηρεσίες- να παρασχεθούν με άλλο τρόπο, εκτός της σύναψης της οικείας προγραμματικής σύμβασης. Για το λόγο αυτό, δεν επιτρέπεται να εμπίπτουν οι ως άνω υπηρεσίες στα συνήθη καθήκοντα και αρμοδιότητες των υπηρεσιών του συμβαλλόμενου Ο.Τ.Α., όπως αυτά περιγράφονται στις οικείες οργανικές διατάξεις, καθόσον η εκτέλεση τέτοιων υπηρεσιών στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης προκαλεί αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση του Ο.Τ.Α. (βλ. ενδεικτικά υπ’ αριθμ. 171/2010 Πράξη του VII Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Τούτο, δε, ιδίως ισχύει όταν προς εκτέλεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών υφίσταται και λειτουργεί ειδική Διεύθυνση του οικείου Ο.Τ.Α., η οποία διαθέτει, προς εκπλήρωση του σκοπού της, το απαιτούμενο έμπειρο προσωπικό και τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
4. Εν προκειμένω, η παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου αφορά στην σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών, που ανάγονται σε υπηρεσίες που συνιστούν, έως σήμερα, συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων –μελών του Σωματείου μας-, και συγκεκριμένα όσων απασχολούνται στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου. Η εξωτερική συμβατική ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας (outsourcing) βλάπτει άμεσα τα εργασιακά συμφέροντα των υπαλλήλων – μελών του Σωματείου μας, καθώς συνεπάγεται την αφαίρεση των συγκεκριμένων καθηκόντων, που ανήκουν ex lege κατ’ αποκλειστικά στους σκοπούς και αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου και των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτή και την ανάθεση αυτών σε φερόμενο ως «κατάλληλο εργατικό και λοιπό δυναμικό με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα». Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αυθαίρετη αποψίλωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας από τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, η οποία συνιστά κατ’ ουσίαν θεσμική κατάργησή της, θα έχει ως αναπόδραστη, αλυσιδωτή συνέπεια τον χαρακτηρισμό των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Καθαριότητας ως «πλεονάζοντος προσωπικού».
5. Περαιτέρω, στην εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς λήψη της σχετικής απόφασης αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι: «Ο Δήμος Αμαρουσίου θα εξακολουθήσει να ασκεί την δραστηριότητα (έχοντας την ευθύνη, τον προγραμματισμό υλοποίησης κλπ.), αντλώντας το απαιτούμενο προσωπικό για την άσκησή της από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Επιπρόσθετα, δεδομένης της φύσης της ΚοινΣΕπ, ο Δήμος θα εξοικονομήσει με το όφελος τυχόν ιδιώτη εργοδότη, καθώς τα μέλη της ΚοινΣΕπ είναι παράλληλα εργαζόμενοι σε αυτήν». Με άλλα λόγια, συνομολογείται εξόφθαλμα ότι στόχος της σύναψης της προγραμματικής σύμβασης είναι η χρησιμοποίηση του προσωπικού που απασχολείται στην ΚοινΣΕπ για την άσκηση των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων του Δήμου, ήτοι κατ’ ουσίαν συμφωνείται ένας άτυπος «δανεισμός» εργαζομένων της ΚοινΣΕπ. Τούτο συνιστά αναμφίβολα κατάφωρη καταστρατήγηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, οι οποίες απαιτούν την πρόσληψη του παντός είδους προσωπικού του Δημοσίου μέσω αδιάβλητων διαγωνιστικών διαδικασιών, διεξαγόμενων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Πράγματι, με τον τρόπο αυτό υποκαθίστανται οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου, που ήταν επιφορτισμένοι με την εκπλήρωση των συγκεκριμένων καθηκόντων καθαριότητας, από το προσωπικό της ΚοινΣΕπ, το οποίο prima facie δεν συνδέεται με οιαδήποτε σχέση με το Δήμο, και ως εκ τούτου, δεν έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ! Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ήδη και η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει καταγγείλει κατηγορηματικά την πρακτική πολλών Δήμων της χώρας μας, οι οποίοι «χρησιμοποιούν» τους εργαζομένους των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων προκειμένου να παρακάμψουν τον συνταγματικώς επιβεβλημένο έλεγχο του ΑΣΕΠ επί των προσλήψεων σε αυτούς.
6. Επιπροσθέτως, από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ότι οι προγραμματικές συμβάσεις οφείλουν, σύμφωνα με το νόμο, να έχουν ένα ελάχιστο περιεχόμενο. Ειδικότερα, απαιτείται να καθορίζεται κατά τρόπο σαφή και ορισμένο, το αντικείμενο της σύμβασης, το οποίο θα πρέπει να αναλύεται σε συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη του σκοπού της, συνοδευόμενες από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Συναφώς, πρέπει να καθορίζεται με σαφήνεια και το αντικείμενο και ειδικότερο περιεχόμενο των υποχρεώσεων, ήτοι μελετών, έργων προγραμμάτων ανάπτυξης ή υπηρεσιών που αναλαμβάνουν, στο πλαίσιο των συμβάσεων αυτών, να εκτελέσουν οι συμβαλλόμενοι φορείς. Ο κατά τα ανωτέρω καθορισμός, στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, του συμβατικού αντικειμένου και του ειδικότερου περιεχομένου των αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων από τους συμβαλλόμενους φορείς είναι αναγκαίος, αφού με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται: α) η εξοικονόμηση πόρων, με τη διάθεση των απολύτως αναγκαίων χρημάτων, προσώπων και υλικών μέσων για την εκτέλεση των προβλεπόμενων σε αυτές έργων, υπηρεσιών και εν γένει προγραμμάτων και β) η αποφυγή της χρησιμοποίησης των προγραμματικών συμβάσεων για την έμμεση επιχορήγηση επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. που συμμετέχουν σ’ αυτές (βλ. ενδεικτικά υπ’ αριθμ. 28/2012, 126/2007 Πράξεις του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
7. Εν προκειμένω, με την προαναφερόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου ενεκρίθη η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με αντικείμενο «την συνεργασία των συμβαλλομένων μερών με στόχο τον εξωραϊσμό και προστασία του περιβάλλοντος, την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων και τον οδοκαθαρισμό, με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και της εμφάνισης της πόλης του Αμαρουσίου και την ανάπτυξη συναφών δράσεων». Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, «Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι ο συντονισμός των συμβαλλομένων και συμμετεχόντων μερών και ο καθορισμός του βαθμού και του μεγέθους συνδρομής και συνεισφοράς ενός εκάστου στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Η παρούσα Προγραμματική Σύμβαση, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη συνολική κοινωνική δραστηριότητα του Δήμου Αμαρουσίου για την καθαριότητα, επιδιώκει την διαμόρφωση των βέλτιστων προϋποθέσεων για την παροχή ολοκληρωμένης υπηρεσιών στους παραπάνω τομείς.
Οι επί μέρους στόχοι είναι:
Η συμβολή του Δήμου Αμαρουσίου ως αρμόδιου φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, τον εξωραϊσμό της πόλης, την καθαριότητα της πόλης μέσα από δράσεις οδοκαθαρισμού και καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων και συναφών δράσεων.
Η συνεργασία με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό εκ μέρους της Κοινσεπ, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, με σκοπό την υλοποίηση των δράσεων και την εφαρμογή προγραμμάτων του Δήμου Αμαρουσίου, στους προαναφερόμενους φορείς.
Ο συντονισμός των συμβαλλομένων και ο καθορισμός του βαθμού και της συνδρομής/συνεισφοράς καθενός προς την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος». Συναφώς, στο άρθρο 11 της Προγραμματικής Σύμβασης τονίζεται ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είναι «πλαίσιο συμφωνίας» και το περιεχόμενο της μπορεί να εξειδικεύεται κάθε φορά με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλομένων. Αναφορικά, δε, με τη χρηματοδότηση, η σύμβαση αναφέρει γενικά ότι «η εκταμίευση των ποσών θα γίνεται τμηματικά ανά μήνα σύμφωνα με τα παραδοτέα στοιχεία και την έγκριση της Επιτροπής παρακολούθησης».
8. Ενόψει των ανωτέρω, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, με την οποία ενεκρίθη η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την επωνυμία «Καθαρή Συνεργασία» με το προμνησθέν περιεχόμενο, είναι παράνομη. Συγκεκριμένα, το αντικείμενο της εγκριθείσας προγραμματικής σύμβασης δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και μη νόμιμα συνίσταται σε υπηρεσίες που ανάγονται στα συνήθη καθήκοντα του προσωπικού του Δήμου Αμαρουσίου, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Καθαριότητας. Επομένως, η εκτέλεση της προγραμματικής σύμβασης προκαλεί αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Αμαρουσίου, κατά το μέτρο που το συμβατικό αντικείμενο της εκπληρώνεται από το ήδη υπηρετούν στο Δήμο προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
9. Υπογραμμίζεται, δε, ότι το αντικείμενο του έργου δεν είναι σαφές και ορισμένο, καθώς δεν εξειδικεύεται ως προς τα σημεία που θα παρέμβουν τα συμβαλλόμενα μέρη και τις αναγκαίες δράσεις στις οποίες δεσμεύονται να προβούν, ούτε έχει καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων για την επίτευξη του επικαλούμενου σκοπού της σύμβασης. Επίσης, οι υποχρεώσεις των μερών είναι αόριστες και γενικόλογες, καθώς δεν προσδιορίζεται, κατά τρόπο σαφή και ορισμένο, το ειδικότερο περιεχόμενο των αναλαμβανόμενων από αυτούς υποχρεώσεων προς το σκοπό της υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό γίνεται αόριστη αναφορά στη δυνατότητα σύναψης εκτελεστικών συμβάσεων, χωρίς να προσδιορίζονται συγκεκριμένες προς σύναψη εκτελεστικές συμβάσεις ούτε και οι σημαντικές ρήτρες αυτών, στοιχεία τα οποία έχουν κριθεί από τη διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως απολύτως αναγκαία για τη νομιμότητα των προγραμματικών συμβάσεων (βλ. Πρακτικά 6ης Γεν. Συν./ 6-03-2002 Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Ιδίως, όσον αφορά το ζήτημα της μεταγενέστερης εξειδίκευσης της προγραμματικής σύμβασης με τη σύναψη νέων συμβάσεων –κατά τη βούληση των συμβαλλομένων- έχει κριθεί ότι δεν επιτρέπεται κατά τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων να τίθενται όροι περί τροποποίησης ή συμπληρώσεώς τους, οι οποίοι επαφίενται στην απόλυτη ελεύθερη βούληση των συμβαλλομένων (βλ. ενδεικτικά υπ’ αριθμ. 28/2012 απόφαση του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Συνεπώς, το περιεχόμενο της εγκριθείσας προγραμματικής σύμβασης δεν είναι νόμιμο.
10. Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι στην ανωτέρω σύμβαση δεν θεσμοθετείται μια πραγματική συνεργασία μεταξύ των αντισυμβαλλομένων μερών για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, όπως απαιτεί ο θεσμός των προγραμματικών συμβάσεων. Αντιθέτως, τα μέρη εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και συγκεκριμένα ο μεν Δήμος Αμαρουσίου λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή που επιδιώκει την εκτέλεση υπηρεσίας εκ μέρους της ΚοινΣΕπ, η δε αντισυμβαλλόμενη αποσκοπεί στο καταβληθέν από το Δήμο αντάλλαγμα για την παροχή της συμφωνηθείσας από μέρους της υπηρεσίας. Πρόκειται δηλαδή για τη σύναψη μιας σύμβασης με σκοπό την έναντι τιμήματος παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τον Δήμο των οποίων αυτός έχει την ευθύνη, το δε συμφωνηθέν ποσό, που θα καταβληθεί από το Δήμο προς την αντισυμβαλλόμενη και το οποίο συνιστά και το αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο της συμφωνίας, αποτελεί το αντάλλαγμα για την εκτέλεση του συνόλου του συμφωνηθέντος συμβατικού αντικειμένου. Επομένως, όπως έκρινε πρόσφατα το Ζ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αριθμ. 250/2013 Πράξη του επ’ αφορμή του ελέγχου νομιμότητας αντίστοιχης προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Μεταμόρφωσης με Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, η ως άνω περιγραφόμενη σύμβαση, καίτοι φέρεται ως προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010, κατ’ ορθό νομικό χαρακτηρισμό αποτελεί εξ επαχθούς αιτίας σύμβαση παροχής υπηρεσιών και απευθείας ανάθεση υπηρεσιών από τον Δήμο Αμαρουσίου προς την «Καθαρή Συνεργασία», η οποία αντιβαίνει ευθέως τις διατάξεις των π.δ. 60/2007 και 28/1980 και του άρθρου 209 του ν. 3463/2006. Τούτο διότι εν προκειμένω πραγματοποιήθηκε απευθείας ανάθεση δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών χωρίς δημοσίευση σχετικής προκήρυξης. Τονίζεται, δε, ότι ο Δήμος δεν επικαλέστηκε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 25 του π.δ. 60/200 για την προσφυγή στην εξαιρετική διαδικασία της ανάθεσης με διαπραγμάτευση χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης, αλλά τουναντίον προέβη στην απευθείας ανάθεση με τη μορφή της προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 100 του ν. 3852/2010.
Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η παραπάνω απόφαση σύναψης προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αμαρουσίου με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Καθαρή Συνεργασία» με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών για την υποστήριξη των αναγκών του Δήμου Αμαρουσίου στον τομέα της καθαριότητας είναι παράνομη, υπό την ιδιότητά μας ως νόμιμα συσταθείσας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου σας καλούμε να προχωρήσετε σε εξέταση της παράνομης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου προκειμένου να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

Αθήνα, 7 Μαΐου 2014


Για το σωματείο
 

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος




 http://askota.gr

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ 9/5/2014


Στην προγραμματισμένη συνάντηση του πανελλήνιου συντονιστικού με τον υφυπουργό εργασίας κ. Γκεγκέρογλου που έγινε χθες στο υπουργείο προέκυψαν τα εξής:
Η προγραμματική σύμβαση που αναμένουμε από το ελεγκτικό  εντός της ερχόμενης βδομάδας θα είναι στο υπουργείο εργασίας. Θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες σύμφωνα με τον υφυπουργό ώστε να καταβληθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η  χρηματοδότηση των φορέων.
Σήμερα πληροφορηθήκαμε επίσης ότι η προγραμματική είναι ήδη στο υπουργείο εργασίας.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την προγραμματική αλλά και για την πορεία του προγράμματος θα γίνει μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

Από κόσκινο περνάει η κατ' οίκον φροντίδα

ΤΟ ΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΗΝ 10ΩΡΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΣ

Αυστηρότερα κριτήρια και ελέγχους στους παρόχους του προγράμματος «Κατ' Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» θέτει το ΙΚΑ, το οποίο δικαιολογεί πλέον 10 ώρες μηνιαίως με συχνότητα δύο επισκέψεων τουλάχιστον ανά εβδομάδα.
 
Στις παρεχόμενες υπηρεσίες κάθε μήνα πρέπει να περιλαμβάνονται υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού ή νοσηλευτή σε τουλάχιστον μία επίσκεψη.
Στο ΙΚΑ-ΝΕΤ έχει αναπτυχθεί λογισμικό (λογαριασμός παρόχου), μέσα από το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον πάροχο, μετά την απόδοση του κλειδάριθμου από το υποκατάστημα και την ενεργοποίηση από αυτόν, να καταχωρίζει όλες τις ενέργειες που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος.
Συγκεκριμένα:
* Να καταχωρίζει και να διαχειρίζεται τα συμφωνητικά συνεργασίας που έχει υπογράψει με κάθε ωφελούμενο (σύναψη συμφωνητικού, ανάκληση συμφωνητικού, λύση συμφωνητικού και ακύρωση λύσης).
* Να καταχωρίζει και να διαχειρίζεται το προσωπικό που απασχολεί στο Πρόγραμμα (νέος απασχολούμενος, διακοπή, ακύρωση διακοπής) και
* Να μπορεί να δημιουργεί περιόδους υποβολής (παροχής υπηρεσιών ανά μήνα), κανονικές και συμπληρωματικές και να καταχωρίζει σε ημερήσια βάση τις υπηρεσίες που παρείχε σε κάθε ωφελούμενο. Η συμπληρωματική υποβολή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που εκ παραδρομής δεν έχουν καταχωριστεί κάποιες βεβαιώσεις παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένο μήνα. Ο πάροχος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μία και μόνο κανονική περίοδο υποβολής, ενώ συμπληρωματικές όσες χρειαστεί.
Με την ολοκλήρωση της καταχώρισης μιας περιόδου υποβολής, κανονικής ή συμπληρωματικής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει υπηρεσίες για περισσότερους από έναν ωφελούμενους, ο πάροχος ενεργοποιεί τον έλεγχο του συστήματος. Ενημερώνεται για τυχόν απαγορευτικά λάθη ή προειδοποιητικά μηνύματα και μετά τις διορθώσεις, όπου αυτές είναι απαραίτητες, υποβάλλει την περίοδο παροχής υπηρεσιών. Εκτυπώνει τις μηνιαίες βεβαιώσεις παροχής υπηρεσιών προς ωφελούμενους, τις οποίες υπογράφουν οι ωφελούμενοι για την επιβεβαίωση της παροχής υπηρεσιών και μαζί με την εκτύπωση της μηνιαίας συγκεντρωτικής κατάστασης απολογιστικών στοιχείων παροχής υπηρεσιών παρόχου προς ωφελούμενους και με τα δικαιολογητικά, όπως αναλυτικά θα αναφερθούμε παρακάτω, τα καταθέτει στο τμήμα παροχών του αρμόδιου υποκαταστήματος, προκειμένου να ελεγχθούν.
Ο πάροχος καταθέτει τα δικαιολογητικά προς πληρωμή στο τέλος κάθε τριμήνου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η καταχώριση των στοιχείων παροχής υπηρεσιών και για τους τρεις μήνες αναφοράς.
πηγή:enet.gr

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΗΦΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ              
ΚΗΦΗ ΕΛΛΑΔΟΣ                                                                        Ρέθυμνο 02/05/2014

ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ                                                                  Αρ. Πρωτ.: 4

Πληρ. Μαθιουδάκη Εμμανουέλα
Τηλ.2834022852, 6947167500                        Προς: 1) Κ. Υπουργό Εσωτερικών.
                                                                                    2) Κ.Υφυπουργό Εργασίας
                                                                        
                                                                         Κοιν.: 1) ΥπουργείοΕσωτερικών, κα. Νίκου,
                                                                                    2) Διευθυντή ΕΕΤΑΑ, κ. Γούπιο, 3) ΚΕΔΕ,
                                                                                    4) ΒουλευτέςΚρήτης.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Θέμα: «Παράταση συμβάσεων εργαζομένων ΚΗΦΗ»

Τα ΚΗΦΗ εντάχθηκαν για το έτος 2014 σε χρηματοδοτική δράση του ΕΣΠΑ με χρόνο εφαρμογής από 01/01/2014 – 31/12/2014. Ωστόσο, και ενώ έχουν ήδη περάσει πέντε μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, είκοσι δομές σε όλη τη χώρα δεν έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε καθώς η ΕΕΤΑΑ για την ένταξη τους είχε θέσει ως όρο την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού όπου ήταν αναγκαίο. Έτσι οι δομές αυτές, παρότι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στη διαδικασία πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, δεν έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων και μάλιστα κινδυνεύουν να απ ενταχθούν από το πρόγραμμα εάν έως τις 31/05/2014 δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει δοθεί για τον τρόπο χρηματοδότησης των δομών αυτών,οι οποίες παρόλα αυτά συνεχίζουν απρόσκοπτα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Είναι άγνωστο δε, ακόμα και αν οι δομές ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πρόσληψης των εργαζομένων, αν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν για το διάστημα που έχουμε ήδη διανύσει ή από 01/06/2014. Με αποτέλεσμα τόσο οι δομές όσο και οι εργαζόμενοι να μένουν εκτεθειμένοι και να μην έχουν καμία ενημέρωση για το αν, πότε και από ποιον φορέα θα πληρωθούν .
Κανένας άλλος τομέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει υποστεί τέτοιο εξευτελισμό και απαξίωση όσο αυτές οι κοινωνικές δομές. Παρακαλούμε στην άμεση παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος με ρύθμιση νομοθετική που θα νομιμοποιεί την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών.

Για το Δ.Σ.

Εμμανουέλα Μαθιουδάκη                                                    Μιχαέλα Φουκάκη.

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" επτά μήνες στο Δήμο Βοΐου(Διαμαρτυρία εργαζομένων)

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" εδώ και επτά μήνες  στο Δήμο Βοΐου.
ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

(Διαμαρτυρία εργαζομένων)

Ποιες αλλαγές για τους δημοτικούς υπαλλήλους επιφέρει το τελευταίο ν/σ του ΥΠΕΣ

Τις αλλαγές που επιφέρει ο Νόμος 4257/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 93/14-4-2014), «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών», για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράφει σε ενημερωτικό της σημείωμα η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πρόκειται για αλλαγές για προσλήψεις, μετατάξεις, υπηρεσιακές μεταβολές, προϋπηρεσία
ΑΡΘΡΟ 10ο:
«Η παρ.14 του άρθρου 12 του Ν.4071/2012 (Α΄85) αντικαθίστανται ως εξής:
«14. Για την έγκριση πρόσληψης προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του άρθρου 205 του Ν. 3584/2007 (Α΄ 143), καθώς και την έγκριση πρόσληψης προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αυτών συμβασιούχων αμιγώς αμειβομένων από την καταβολή αντιτίμου και λοιπών αντικαταβολών εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία κατανέμονται οι εγκρινόμενες θέσεις ανά φορέα. Οι ως άνω συμβάσεις εξαιρούνται της υποχρέωσης έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, καθώς και του περιορισμού της παρ. 3 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011, όπως ισχύει κάθε φορά».
Με τη διάταξη αυτή αντικαθίσταται η παρ.14 του άρθρου 12 του Ν.4071/2012, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα και σε λοιπούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου της Αυτοδιοίκησης) να προσλαμβάνουν προσωπικό Ορισμένου Χρόνου και με Συμβάσεις Έργου, των οποίων οι αποδοχές δεν επιφέρουν δημοσιονομική επιβάρυνση, κατά παρέκκλιση των κοινών διατάξεων περί έγκρισης των Συμβάσεων και του ποσοστιαίου περιορισμού τους κατ΄ έτος.
ΑΡΘΡΟ 11ο:
«Η παρ.34 του άρθρου ένατου του Ν.4057/2012 τροποποιείται ως εξής:
«34. Δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υπηρεσία του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού ή Ν.Π.Δ.Δ. εκτός των υπαλλήλων εκείνων, οι οποίοι έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις υποχρεωτικής παραμονής στον φορέα, όπου ανήκουν, βάσει ειδικών διατάξεων, μπορούν να διοριστούν, εφόσον επιλεγούν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε άλλη θέση του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού ή Ν.Π.Δ.Δ., χωρίς να θεωρείται ότι ο διορισμός τους εμπίπτει στους περιορισμούς του άρθρου 11 του Ν.3833/2010 υπό την προϋπόθεση προγενέστερης ή ταυτόχρονης με το διορισμό παραίτησής τους από τη θέση που κατέχουν».
Με τη διάταξη αυτή αντικαθίσταται η παρ.34 του άρθρου ένατου του Ν.4057/2012 και επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. η δυνατότητα να μπορούν να διοριστούν, εφόσον επιλεγούν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε άλλη, θέση του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού ή Ν.Π.Δ.Δ., χωρίς να θεωρείται ότι ο διορισμός τους εμπίπτει στους περιορισμούς του άρθρου 11 του Ν.3833/2010 με την προϋπόθεση προγενέστερης ή ταυτόχρονης με το διορισμό παραίτησής τους από τη θέση που κατέχουν.
ΑΡΘΡΟ 12ο:
«Η παρ.4 του άρθρου 230 του Ν.3584/2007 όπως ισχύει καταργείται.»
Με την κατάργηση της διάταξης αυτής του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και οι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού της Υ.Ε. κατηγορίας (Βοηθητικό προσωπικό) υπάγονται στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό (Τακτικό).
ΑΡΘΡΟ 14Ο:
«Η παρ.3 του άρθρου 73 του Ν.3584/2007 (Α΄ 143) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«3. Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε άλλον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αίτηση του υπαλλήλου και κατόπιν θετικής γνώμης του φορέα προέλευσης, με απόφαση του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του Ο.Τ.Α., υποδοχής. Η απόσπαση γίνεται για δύο (2) έτη και μπορεί να παραταθεί για ένα (1) ακόμη».
Με τη διάταξη αυτή απαλείφεται ο περιορισμός της δυνατότητας απόσπασης υπαλλήλου των Ο.Τ.Α. μόνο για λόγους συνυπηρέτησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται το χρονικό διάστημα της απόσπασης από ένα (1) στα δύο (2) χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για  ένα (1) ακόμη.
ΑΡΘΡΟ 15ο:
«1. Επιτρέπεται η μετακίνηση υπαλλήλων από Δήμο σε Νομικά πρόσωπα ή ιδρύματα του ίδιου Δήμου, ή σε Σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος και αντίστροφα, καθώς και μεταξύ των φορέων αυτών και η διάθεσή τους για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη, που μπορεί να παραταθεί για δύο (2) ακόμα έτη εφόσον υφίσταται η υπηρεσιακή ανάγκη. Εξαιρείται το προσωπικό του κλάδου διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών των Κ.Ε.Π. το οποίο μπορεί να μετακινείται με την ίδια διαδικασία σε αντίστοιχη υπηρεσία (ΚΕΠ) εντός του ίδιου Δήμου και διέπεται από τις διατάξεις της παρ.19 του άρθρου 12 του Ν.4071/2012.
2. Η μετακίνηση διενεργείται με απόφαση του οικείου Δημάρχου, μετά από αίτημα του φορέα υποδοχής. Ειδικά η μετακίνηση υπαλλήλου, από ή προς Σύνδεσμο Ο.Τ.Α., διενεργείται με κοινή απόφαση του οικείου Δημάρχου και του Προέδρου του Συνδέσμου.
3. Με την απόφαση μετακίνησης καθορίζεται ο φορέας καταβολής των αποδοχών του προσωπικού που μετακινείται.
4. Το προσωπικό μετακινείται με την σχέση που υπηρετεί και εξακολουθεί να διέπεται από το υπηρεσιακό, μισθολογικό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο υπαγόταν πριν τη μετακίνησή του.
5. Η απόφαση μετακίνησης υπόκειται στον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας των άρθρων 225 και 238 του Ν.3852/2010.
6. Μετακινήσεις που έχουν ήδη συντελεστεί, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θεωρούνται νόμιμες και εντάσσονται στις ανωτέρω ρυθμίσεις.»
Με την διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα στο Δήμαρχο να μετακινεί το προσωπικό του Δήμου αλλά και των Νομικών του Προσώπων (Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου), συμπεριλαμβανομένων και των Συνδέσμων που συμμετέχει ο Δήμος, καθώς και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και να το διαθέτει για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών των φορέων αυτών. Η μετακίνηση αυτή του υπαλλήλου μπορεί να διαρκεί έως δύο (2) έτη και να παρατείνεται για δύο (2) ακόμα έτη.
ΑΡΘΡΟ 17ο:
«Οι αποφάσεις των μονομελών οργάνων των Δήμων, των Ιδρυμάτων, των Συνδέσμων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αυτών που εκδίδονται βάσει του Ν.3584/2007, καθώς και των περιφερειών και των Ιδρυμάτων αυτών που εκδίδονται βάσει του Ν.3528/2007, υπόκεινται στην ειδική διοικητική προσφυγή του άρθρου 227 του Ν.3852/2010.»
Η διάταξη αυτή έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες των αιρετών σε υπηρεσιακά θέματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (μετακινήσεις, αναθέσεις καθηκόντων, τοποθετήσεις Προϊστάμενων κ.λπ.).
ΑΡΘΡΟ 22ο:
«Η παρ.2 του άρθρου 236 του Ν.3582/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος από του χρόνου εκδόσεως της διαπιστωτικής σε βάρους του πράξης».
Για το άρθρο αυτό έχει υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση (αριθμ. πρωτ.: 266/2-3-2014) της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας που κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα που σχετίζονται με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις. Απόφαση πλέον των νομοθετών είναι το «τεκμήριο της αθωότητας» να ισχύει για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά όχι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Παραβλέποντας ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ποινική Δικαιοσύνη (άρθρο 13, στοιχείο α΄ του Ποινικού Κώδικα), τόσο ο υπάλληλος όσο και ο αιρετός των Ο.Τ.Α. (όπως και οι άλλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι), αντιμετωπίζονται ΟΜΟΙΑ, ως υπάλληλοι υπό ευρεία έννοια και υπέχουν ευθύνη για τις πράξεις τους.
ΑΡΘΡΟ 27ο:
«Στην παρ.2 του άρθρου 177 του Ν.3584/2007, μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ο μισθωτός που έχει κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας μπορεί, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να λαμβάνει κανονική άδεια με αποδοχές έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ΄ έτος».
Επεκτείνει τις διατάξεις για το μόνιμο και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου προσωπικό, κυρίως των Παιδικών Σταθμών, στο προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, όπου εκεί εφαρμόζεται για το ζήτημα των αδειών η Εργατική Νομοθεσία.
ΑΡΘΡΟ 28ο:
1.            Στην παρ.5 του άρθρου 73 του Ν.3584/2007 (Α΄143) και μετά τη φράση «και Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού» προστίθεται η φράση «και αντίστροφα».
2.            Στην παρ.1 του άρθρου 247 του Ν.3852/2010 (Α΄ 87) και μετά τη φράση «και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου» προστίθεται η φράση «και αντίστροφα».
Με την προσθήκη αυτή παρέχεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων υπηρεσιών Υπουργείων, Νομικών Προσώπων  Δημοσίου Δικαίου και Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού σε Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, καθώς και σε Ν.Π.Δ.Δ. αυτών για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, ύστερα από γνώμη των οικείων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με δικαίωμα παράτασης για ένα (1) ακόμη κατόπιν αιτήσεων του υπαλλήλου.
ΑΡΘΡΟ 29ο:
«Για το προσωπικό που μεταφέρθηκε από Δημοτικές Επιχειρήσεις Δήμων σε Δήμους και Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, με ειδικές διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν ρητά ότι το προσωπικό αυτό μεταφέρεται στους νέους φορείς λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του, η προϋπηρεσία αυτή συνυπολογίζεται και για την καταβολή της αποζημίωσης του άρθρου 204 του Ν.3584/2007, όπως ισχύει.»
Δίνεται λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την 177/2012 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δεν αναγνώριζε την προϋπηρεσία σε εργαζόμενο Δήμου που μεταφέρθηκε από την Επιχείρησή του για τον υπολογισμό της αποζημίωσης του άρθρου 204 του Ν.3584/2007, καθώς θεωρούσε ότι η προϋπηρεσία είχε αναγνωρισθεί μόνο για τη μισθολογική και βαθμολογική του εξέλιξη.
ΑΡΘΡΟ 32ο:
«Η παρ.5α του άρθρου 18 του Ν.1735/1987 (Α΄ 195), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του Ν.3231/2004 (Α΄45), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«5α. Τακτικοί υπάλληλοι των Δήμων, των Ν.Π.Δ.Δ. και ιδρυμάτων αυτών, υπάλληλοι Ν.Π.Ι.Δ., πλην αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι, στους οποίους υποβάλλουν υποψηφιότητα, και τακτικοί υπάλληλοι των Δήμων που συνενώνονται στο νέο Δήμο που προκύπτει από τη συνένωση, καθώς και τακτικοί υπάλληλοι των Περιφερειών, που παραιτούνται, υποχρεωτικώς, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα , κατά περίπτωση, εκλογική νομοθεσία, επανέρχονται αυτοδικαίως στην ενεργό υπηρεσία, εάν δεν εκλεγούν ή λήξει, σε περίπτωση εκλογής τους, για οποιονδήποτε λόγο η θητεία τους. Οι λοιπές ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπαλλήλους της παραγράφου αυτής. Οι εν λόγω υπάλληλοι, εφόσον εκλεγούν, εάν καταλάβουν θέση ευθύνης ως Πρόεδροι Δημοτικού Συμβουλίου ή Αντιδήμαρχοι ή Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου μπορούν να επιλέγουν τις αποδοχές της θέσης που καταλαμβάνουν ή της οργανικής θέσης που κατείχαν».
Με τη διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα επανόδου στην υπηρεσία για τους τακτικούς Δημοτικούς Υπαλλήλους και υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. αυτών, οι οποίοι παραιτούνται υποχρεωτικά από τη θέση τους ώστε να θέσουν υποψηφιότητα στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.
ΑΡΘΡΟ 33ο:
«Οι διατάξεις του π.δ. 315/1999 (Α΄302) που ισχύουν για τους δήμους, περί του Διπλογραφικού Συστήματος Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής-Κοστολόγησης, εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία και για τα Δημοτικά Ιδρύματα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Συνδέσμους αυτών, εξαιρουμένων των Σχολικών Επιτροπών. Ομοίως, εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία από τους ανωτέρω φορείς, οι διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 209 του Ν.3463/2006 (Α΄ 114), στην περίπτωση που η ταμειακή τους λειτουργία δεν διεξάγεται από τους Δήμους που τους έχουν συστήσει.»
Επεκτείνεται η υποχρεωτική εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και στα Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και σε περίπτωση έλλειψης προσωπικού ή εργασία αυτή θα ανατίθεται σε «εξωτερικούς συνεργάτες».
ΑΡΘΡΟ 35ο:
«Σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώσει την έλλειψη ή την αδυναμία σύστασης από Δήμο ίδιας ταμειακής υπηρεσίας, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.11 του άρθρου 266 του Ν.3852/2010 (Α΄ 87) και την εξάντληση της δυνατότητας σύναψης διαδημοτικής συνεργασίας για το σκοπό αυτόν, με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ορίζει το Δήμο που θα τον εξυπηρετήσει ταμειακά, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη γεωγραφική εγγύτητα και την επιχειρησιακή δυνατότητα.
Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τυχόν ειδικότερα διαδικαστικά ζητήματα, το αντισταθμιστικό όφελος για το Δήμο που θα παρέχει τις υπηρεσίες του, καθώς και λοιπές υποχρεώσεις και δικαιώματα των δύο εμπλεκόμενων Δήμων.
Αποφασιστικές ή γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα μονομελή ή συλλογικά αιρετά όργανα, ασκούνται από το Δήμο που εξυπηρετείται.
Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, η ταμειακή λειτουργία των εν λόγω Δήμων, δύναται να διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 166 του Ν.3463/2006 (Α΄ 114).
Σε περίπτωση που ο εξυπηρετούμενος Δήμος αποκτήσει ίδια ταμειακή υπηρεσία, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παύει αυτοδίκαια να ισχύει.»
Γίνεται εξαίρεση στην υποχρεωτική σύσταση ίδιας Ταμειακής Υπηρεσίας σε Δήμους με μικρό πληθυσμό ή με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (Νησιωτικοί, Ορεινοί, κ.λπ.). Στην περίπτωση αυτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ορίζεται ο Δήμος που παρέχει υποχρεωτικά τη Διοικητική υποστήριξη για την Ταμειακή εξυπηρέτησή του.
ΑΡΘΡΟ 43ο:
«Στο άρθρο 209 του Ν.3463/2006 προστίθεται ενδέκατη παράγραφος ως εξής:
«11. Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη για την εξασφάλιση κάθε είδους δημοσίων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κατά το Ν.3389/2005 και σύμβασης ενεργειακής απόδοσης κατά το Ν.3855/2010, οι οποίες συνάπτονται από τους Δήμους με σκοπό αποκλειστικά την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη».
Με τη διάταξη ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για την εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα. Καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκχωρούνται για την εκτέλεση των συμβάσεων αυτών τα ανταποδοτικά τέλη.
ΑΡΘΡΟ 49Ο:
«Οι πάσης φύσεως αποδοχές, αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές οι οποίες κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 12 της υπ΄ αριθμ. 2/37345/0004/4-6-2010 κ.υ.α. των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που τηρείται από τους υπόχρεους Ο.Τ.Α. και αποδίδονται στο προσωπικό τους μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής δεν δύνανται να υποθηκευτούν ή ενεχυριαστούν ή κατασχεθούν.
Στον ανωτέρω λογαριασμό, δύναται να κατατίθεται από τους υπόχρεους φορείς το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών, αμοιβών, αποζημιώσεων και απολαβών του προσωπικού τους, το οποίο καλύπτει διάστημα έως δύο μηνών.»
Με τη διάταξη αυτή διασφαλίζεται η καταβολή, χωρίς τον κίνδυνο της κατάσχεσης των πάσης φύσεων αποδοχών, αμοιβών, αποζημιώσεων και απολαβών που πραγματοποιούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.).
ΑΡΘΡΟ 70ο:
«Υποψήφιοι για πρόσληψη σε θέσεις ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας που έχουν δικαιωθεί μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση, καθώς επίσης και υποψήφιοι οι οποίοι έχουν καθ΄ οιονδήποτε νόμιμο τρόπο συμπεριληφθεί στους τελικούς πίνακες διορισθέντων σε Δήμους, εξαιρούνται της εκπαίδευσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του π.δ. 135/2006, διορίζονται στους οικείους Δήμους και τίθενται σε διαθεσιμότητα από τη δημοσίευση του παρόντος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 81 του Ν.4172/2013.»
Με την ψηφισθείσα διάταξη ρυθμίζονται εκκρεμότητες υποψηφίων για πρόσληψη μετά από δικαστική απόφαση, Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι αφού προσλαμβάνονται, τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 του Ν.4172/2013.
ΑΡΘΡΟ 71ο:
1.            Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με τις επωνυμίες «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας», «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Τσοτυλίου» και «Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Κόνιτσας» που έχουν συσταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 62 του Ν.3801/2009 (Α΄ 163), καταργούνται  από τη δημοσίευση του παρόντος. Τα περιουσιακά στοιχεία των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που λύονται περιέχονται στους οικείους Δήμους, η δε εκκαθάριση διενεργείται από ειδική επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
2.            Το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των ανωτέρω Νομικών Προσώπων μεταφέρεται, αυτοδικαίως, στο Δήμο Κόνιτσας, με την ίδια σχέση εργασίας και κατατάσσεται σε αντίστοιχες κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα προσωποπαγείς θέσεις, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του, για κάθε συνέπεια.
3.            Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο των Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας, το οποίο συγκροτήθηκε δυνάμει των διατάξεων της υπ΄  αριθμ. 46302/7-12-2012 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών.»
Με την πιο πάνω διάταξη καταργούνται οι Σχολές της Δημοτικής Αστυνομίας (Πτολεμαΐδας, Τσοτυλίου, Κόνιτσας) και ρυθμίζονται οι διαδικασίες για τη μεταφορά του προσωπικού τους.
ΑΡΘΡΟ 77ο:
1.            Το προβλεπόμενο στο εδάφιο α΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν.4071/2012, όπως ισχύει, διάστημα συγχώνευσης των υφιστάμενων Φο.Δ.Σ.Α. στους Περιφερειακούς Συνδέσμους Φο.Δ.Σ.Α. του άρθρου 13 του ανωτέρω νόμου, όπως ισχύει, παρατείνεται έως 31-12-2015. Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από 1-1-2014.
2.            Η έναρξη εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 43 του Ν.4042/2012 αναστέλλεται μέχρι 31-12-2015.»
Δίνεται παράταση έως στις 31 Δεκεμβρίου 2015 της ημερομηνίας για την συγχώνευση των Φο.Δ.Σ.Α. στους Περιφερειακούς Συνδέσμους. Η ίδια παράταση δίδεται και για την έναρξη εφαρμογής του ειδικού τέλους για την ταφή των απορριμμάτων.
ΑΡΘΡΟ 78ο:
«Το άρθρο 17 του Ν.3870/2010 (Α΄ 138) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.2190/1994 (Α΄ 28) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους Ο.Τ.Α. και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις Παιδικές Κατασκηνώσεις».
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ψήφισή του.»
Με έναρξη ισχύος της διάταξης από 10 Απριλίου 2014 (ημερομηνία ψήφισης του Νόμου) η προθεσμία για τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού λόγω των εκλογών οριστικοποιούνται έως τις 18 Απριλίου 2014. Δίνεται επίσης η δυνατότητα πρόσληψης όλο το επόμενο χρονικό διάστημα προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου, χωρίς κανέναν περιορισμό για τις πιο κάτω ειδικότητες: των ναυαγοσωστών των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. και των εργαζομένων στις Παιδικές Κατασκηνώσεις.




http://www.aftodioikisi.gr