Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Οι δήμαρχοι στον ΥΜΑ-Θ για τα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα


(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιρετών στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης διοργάνωσε σήμερα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Θ. Καράογλου και τον ενημέρωσε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλα τα κοινωνικο-προνοιακά προγράμματα που εφαρμόζονται από τους Δήμους της χώρας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, «οι Δήμοι σήμερα ουσιαστικά δίνουν το φιλί της ζωής στα παραπαίοντα προγράμματα, δράσεις και πολιτικές του ευρύτερου τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, αφού τα μόνα προγράμματα που εξακολουθούν να υλοποιούνται για τη φροντίδα ηλικιωμένων, άπορων, άστεγων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, παιδιών, βρεφών και γενικά ατόμων ή ομάδων που χρήζουν ειδικής φροντίδας, παρέχονται σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Οι αιρετοί ζήτησαν από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης να παρέμβει στο υπουργικό συμβούλιο και τους ομολόγους του της κυβέρνησης, προκειμένου να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που είναι αναγκαίες για να μην σταματήσει η εφαρμογή των κοινωνικών και προνοιακών προγραμμάτων, κάτι που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα σε ένα εκατομμύριο έλληνες πολίτες.
«Προσερχόμαστε όχι απλώς με αιτήματα αλλά με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Πρόκειται για προτάσεις, απολύτως εφαρμόσιμες που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν υποβληθεί εγκαίρως από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων και διοικητικών συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ από την υιοθέτηση των οποίων όλοι έχουμε μόνο να κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης. Τέτοιες είναι, όπως εξήγησε ο ίδιος, η αλλαγή των όρων προκήρυξης του προγράμματος «Κατ’ οικον φροντίδα συνταξιούχων», καθώς οι ισχύοντες είναι ασφυκτικοί (78 έτη ηλικιακό όριο, ανώτατο εισόδημα 7.715 ευρώ, μίνιμουμ 67% αναπηρία και κριτήριο συμβίωσης) και εάν εφαρμοστούν θα αποκλείσουν από τη φροντίδα την συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων.
«Υπολογίζουμε ότι εάν ισχύσουν τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν τότε δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ούτε καν το 10% των επωφελούμενων σήμερα. Εάν σταματήσει το πρόγραμμα τότε η ελληνική οικονομία θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως, αφού η εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων θα γίνεται από νοσοκομεία, γηροκομεία και οίκους ευγηρίας και κάθε είδους ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα με πολύ μεγαλύτερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον προτείναμε συγκεκριμένη μέθοδο συγχρηματοδότησης του προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντιδα συνταξιούχων», με την οποία διασφαλίζεται εκτός από το ίδιο το πρόγραμμα και η απασχόληση των 3.740 εργαζομένων», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
Για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των βρεφικών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, η Αυτοδιοίκηση ζητά να επανέλθει η προκήρυξη του προγράμματος στη νομιμότητα και τα αρχικά δεδομένα, νομιμότητα που διαταράχθηκε από αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την κατανομή των πόρων. Η Αυτοδιοίκηση ζητά ακόμη το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από τα λιμνάζοντα κονδύλια άλλων προγραμμάτων, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα.
«Δεν τολμάμε ούτε να φανταστούμε το σκηνικό της ζούγκλας και του κανιβαλισμού που θα επικρατήσει στη χώρα εάν οι 325 Δήμοι της σταματήσουν, λόγω των προβλημάτων που περιγράφουμε, να παρέχουν με τις συνολικά 4.500 δομές της κοινωνικές υπηρεσίες και φροντίδα σε συνολικά ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Με την αποτελεσματικότητα της η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση έχει βγάλει ασπροπρόσωπη την χώρα με υπεραπορροφητικότητα των κονδυλίων και στο Γ ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ», κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης.
Στην ίδια συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔΚΜ παρέδωσαν στον κ. Καράογλου ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα της Ένωσης που αφορούν: το αίτημα για παραμονή στη Θεσσαλονίκη της 383 ΜΕΕΑ, την αντιμετώπιση των κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών και την έκκληση προς τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εργαστούν μέχρι τις γιορτές προκειμένου να μην σταματήσει η διαδικασία έγκρισης και πληρωμής χρηματικών ενταλμάτων των Δήμων προς εργαζομένους, εργολήπτες και προμηθευτές τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου