Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΒΣΣ;;


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 30-8-2012).
 Στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει και η παράταση της διάρκειας της σύμβασης «Βοήθεια στο σπίτι». Οπωσδήποτε υπάρχει ανησυχία στους εργαζόμενους για το τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Οπωσδήποτε παραδεχόμαστε όλοι ότι αυτός ο θεσμός ήταν κοινωνικά ωφέλιμος και παραδεχόμαστε επίσης ότι πρέπει
να συνεχιστεί με κάθε τρόπο και βοήθεια από την πολιτεία. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Εργασίας διά δηλώσεων του Υπουργού έκανε λόγο για παράταση και συνέχιση του προγράμματος με τον τίτλο «Κατ’ οίκον φροντίδα σε συνταξιούχους».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Βέβαια, αυτό δημιουργεί έναν συνειρμό ότι πάμε αυτόματα σε κάλυψη ασφαλισμένων. Και βέβαια, δημιουργεί ένα ερωτηματικό, τι θα γίνει με την κάλυψη των ανασφαλίστων. Εδώ προσπαθούμε να κάνουμε ένα δυαδικό σύστημα –να το πω έτσι- όπου το Υπουργείο Εργασίας θα καλύπτει το κομμάτι που αφορά την κάλυψη των ασφαλισμένων και το Υπουργείο Εσωτερικών θα καλύπτει τους ανασφάλιστους. Θα χρηματοδοτείται δηλαδή αυτό το πρόγραμμα κυρίως από τα δύο Υπουργεία, έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η γκάμα δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν διάκριση, αν πάνε στον ηλικιωμένο παραδείγματος χάρη που φροντίζουν, αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Και οι δύο κατηγορίες οπωσδήποτε χρήζουν φροντίδας κι έτσι κάνουν ευσυνείδητα και οι εργαζόμενοι του προγράμματος αυτού.
Όμως, όπως σας είπα αυτήν τη στιγμή σχεδιάζουμε την επόμενη φάση του προγράμματος. Προτείνουμε κατ’ αρχάς την παράταση για τουλάχιστον έξι μήνες της λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος όπως έχει, σαν βοήθεια στο σπίτι δηλαδή, έτσι ώστε στο εξάμηνο αυτό που μεσολαβεί να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε βάσιμα και να μπορούμε να υλοποιήσουμε όμως -γι’ αυτό μιλάμε για έξι μήνες τουλάχιστον, μπορεί να είναι και εννιά- την επόμενη φάση του προγράμματος. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνουμε και επιδιώκουμε την παράταση ισχύος των υφιστάμενων δομών και λειτουργιών με αντίστοιχη βέβαια κανονιστική πρόβλεψη που θα προκύψει.
Επίσης, προτείνουμε και σχεδιάζουμε την παράταση χρηματοδοτικής στήριξης για το διάστημα αυτό, δηλαδή τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα. Πάλι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσουμε με αυτό το δυαδικό σχήμα όπως σας περιέγραψα. Και επίσης την εισαγωγή –και αυτό είναι το καινοτόμο εξ ανάγκης βέβαια- του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη αυτοοργάνωση με τη σύμπραξη των δήμων και την ισόρροπη παροχή βοήθειας και στήριξης από το Υπουργείο Εργασίας σε επίπεδο κυρίως εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων.
Οι θεσμοί της κοινωνικής οικονομίας εκτιμούμε ότι θα μπορέσουν να μας λύσουν το χρηματοδοτικό πρόβλημα αλλά και το πρόβλημα της μετάβασης στο νέο τρόπο λειτουργίας αυτού του συστήματος. Οπωσδήποτε, το ζητούμενο δεν είναι να το κρατικοποιήσουμε –να το πω έτσι- το πρόγραμμα από τη στιγμή που λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά με τη στήριξη και την ευχέρεια που μας προτείνουν ο θεσμός και κυρίως τα χρήματα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μέσα από τα προγράμματα της κοινωνικής οικονομίας νομίζω ότι με το μεταβατικό αυτό στάδιο θα μπορέσουμε να δουλέψουμε και να επεξεργαστούμε το νέο σχέδιο, το νέο τρόπο υλοποίησης του προγράμματος αυτού. Πρέπει να συνεχιστεί, έχετε δίκιο. Έχει να κάνει και με το γενικότερο πρόβλημα χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο από τη στιγμή που το παραδεχόμαστε όλοι, άπαντες εδώ μέσα, ότι είναι κοινωνικά ωφέλιμο και απαραίτητο, να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» να συνεχιστεί ακόμα και ως «Κατ’ οίκον φροντίδα σε συνταξιούχους», στην ουσία θα πρόκειται για την ίδια, να το πω έτσι, κατηγορία παροχής υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες και συμπολίτες μας που δοκιμάζονται ακόμα περισσότερο αυτές τις μέρες.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου