Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΒΑΛΑ - SOS ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"


Οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο σπίτι καταγγέλλουν το Υπουργείο για προχειρότητα




















Στη Λαμία πραγματοποιήθηκε ημερίδα από τον εκπρόσωπο του Υπ. Εργασίας κ Δ. Ρέμο προς τους εργαζομένους και τους τοπικούς φορείς σχετικά με την παρουσίαση εναλλακτικής πρότασης για την συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
Η παρουσίαση της πρότασης στην ουσία αποκάλυψε την ανυπαρξία μιας μακροπρόθεσμής και βιώσιμης λύσης για την υλοποίηση του «Βοήθεια στο Σπίτι», την απουσία συνολικής στρατηγικής για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ που έχουν ανάγκη για κατ οίκον φροντίδα.
Οι έντονοι προβληματισμοί, οι πιεστικές ερωτήσεις των εργαζομένων, των τοπικών φορέων προς τους εκπροσώπους του Υπ. Εργασίας συνετέλεσαν ώστε να φανερωθεί η έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, συμπληρωματικότητας,ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ εκ μέρους του Υπουργείου σχετικά με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου – προγράμματος, μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για την κοινωνική φροντίδα – προστασία. Κατέστη σαφές ότι το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας το οποίο σύμφωνα με τον σύμβουλο του Υπ. Εργασίας εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες θα πρέπει να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερα την γραφειοκρατία, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και τον οργανωτισμό.
Το σύστημα κοινωνικής φροντίδας, η Πρόνοια όμως, δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο πειραματισμών, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι εργαζόμενοι των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν μπορούν να μετατραπούν σε πειραματόζωα, σε μετόχους, σε επιχειρηματίες. Την αδυναμία του Κράτους να παρέχει τις υπηρεσίες της κοινωνικής φροντίδας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούνται όλοι ανεξαιρέτως δεν μπορούν να μετατραπούν σε υπηρεσίες – εμπορεύματα.
Οι αρμόδιοι φορείς (Υπ. Εργασίας, Υπ. Εσωτερικών, ΚΕΔΕ) δεν πρέπει να αποποιούνται τις ευθύνες τους και να τις μεταθέτουν στους εργαζομένους, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα και τους τελικούς αποδέκτες λανθασμένων πολιτικών επιλογών.
Σε μία χώρα η οποία βυθίζεται στην ύφεση, με την ανεργία να καλπάζει και την φτώχεια να απλώνεται, η κοινωνική φροντίδα – πρόνοια επιλέγεται ως χώρος αφαίμαξης πόρων – ανθρώπινου δυναμικού θυσιάζοντας την κοινωνική συνοχή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο βωμό δεσμεύσεων και συμβάσεων.
Πρόεδρος
Παπαϊωάννου Λουκία
Γεν. Γραμματέας
Κοσμίδης Κων/νος

 lamiastar.gr

Σε ιδιώτες η «Βοήθεια στο σπίτι»


Σε ιδιώτες περνούν τα δημοτικά προνοιακά προγράμματα που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Βοήθεια στο σπίτι» ανήμπορων ηλικιωμένων αλλά και... στο σπίτι 4.500-5.000 απασχολουμένων στις δημοτικές προνοιακές δομές ζήτησαν με κινητοποιήσεις, τις τελευταίες μέρες, οι εργαζόμενοι  
«Βοήθεια στο σπίτι» ανήμπορων ηλικιωμένων αλλά και... στο σπίτι 4.500-5.000 απασχολουμένων στις δημοτικές προνοιακές δομές ζήτησαν με κινητοποιήσεις, τις τελευταίες μέρες, οι εργαζόμενοι Εφεξής αρμόδιοι φορείς υλοποίησης θα είναι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες καθώς και ΜΚΟ, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το ΙΚΑ για να παρέχουν κοινωνική φροντίδα σε ηλικιωμένους, αναπήρους κ.λπ.
Ειδικά για το «Κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων», διάδοχη μορφή του «Βοήθεια στο σπίτι», πρόκειται να εκταμιευτεί ποσό 60 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, αρχής γενομένης από 1ης Απριλίου 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προχωράει, με τον ασφαλιστικό φορέα να διαχειρίζεται ήδη τα μητρώα των δικαιούχων και των παρόχων, όπου πάροχοι θεωρούνται οι φορείς που θα «τρέξουν» το πρόγραμμα, ενώ για τους δικαιούχους μένει να διευκρινιστεί αν θα μπουν ηλικιακές και άλλες προϋποθέσεις. Εξετάζεται η δυνατότητα να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε ανασφάλιστους ηλικιωμένους.
Οι περίπου 5.000 εργαζόμενοι στις δημοτικές κοινωνικές δομές, όπως η «Βοήθεια στο σπίτι», τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ., κάνουν λόγο για «επέλαση του ιδιωτικού τομέα στην πρόνοια» και εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχουν τα εχέγγυα ώστε ένα τέτοιο σύστημα να λειτουργήσει υπέρ δικαιούχων αλλά και εργαζομένων.
Απογοητευτικά τα στοιχεία
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι ήδη στα μητρώα του ΙΚΑ έχουν εγγραφεί ως πάροχοι εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες. Παρ' όλα αυτά, κρίνουν ότι «μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Πολλοί ιδιώτες βγαίνουν έξω γιατί η ετήσια επιδότηση ανά ωφελούμενο δικαιούχο ασφαλισμένο θα κυμανθεί στα 1.200 ευρώ, όταν με την ευρωπαϊκή επιδότηση ήταν 2.000. Η μόνη λύση είναι να ενταχθούν στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις».
Οι ιδιωτικές εταιρείες ήδη έχουν αναλάβει δράση και προσεγγίζουν εργαζομένους του «Βοήθεια στο σπίτι» -αναφέροντάς τους ότι έχουν πάρει εγκεκριμένο πρόγραμμα από το ΙΚΑ-, στους οποίους προτείνουν πρόσληψη στη λογική ότι η εταιρεία αποτελεί τη μοναδική εργασιακή διέξοδο από τον Μάρτη και μετά, οπότε λήγει η υφιστάμενη δομή του προγράμματος. Κάνουν λόγο για μισθούς όχι πάνω από τα 600 ευρώ.
Κάθε δήμος έχει τη δυνατότητα να συνάπτει προγραμματική σύμβαση με κοινωνικούς συνεταιρισμούς που μπορούν να συστήσουν κατά περιοχές και ομάδες οι σημερινοί εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο σπίτι». Ομως μια τέτοια διαδικασία απαιτεί διάστημα 5-6 μηνών για να τελεσφορήσει, οπότε τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει όταν σε ένα μήνα το πρόγραμμα τελειώσει. Πληροφορίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζουν ότι «στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι συμμετέχοντες εταίροι μπορούν να αποφασίσουν την ένταξη και ιδιωτικής εταιρείας ή ΜΚΟ. Ουσιαστικά προχωράνε σε ιδιωτικοποίηση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας», αναφέρουν.
Πηγές της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα απαραίτητο «όχι μόνο γιατί μετουσιώνει την κοινωνική πρόνοια στην πράξη, αλλά και γιατί η φροντίδα κατ' οίκον εξοικονομεί τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς τη φροντίδα των εργαζομένων, οι ηλικιωμένοι θα κατέληγαν να νοσούν και θα απαιτούνταν περισσότερα χρήματα για νοσηλεία ή για ένταξή τους σε κάποιο ίδρυμα». Ορισμένοι αιρετοί μιλούν για εμπορευματοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι θα «ενοικιάζονται» από τους ιδιώτες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 
 enet.gr

Eρώτηση του Τέρενς Κουίκ για την κατάργηση του «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Κεφαλονιά & Ιθάκη


Την αγωνιώδη έκκληση και τις ανησυχίες των κατοίκων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, μετά την κατάργηση του επιτυχημένα υλοποιημένου προγράμματος με υψηλό δίκτυ κοινωνικής ευαισθησίας «Βοήθεια στο Σπίτι», μεταφέρει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Ιονίου.
Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης του Κινήματος Σταύρος Λυκούδης, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «ο αριθμός των 500 δικαιούχων στα δύο αυτά νησιά, κινδυνεύει να συρρικνωθεί…στους 50 (!) λόγω των κριτηρίων που τίθενται για τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα».
«Υπερήλικες και ανήμποροι, με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και ιδιαίτερα σε απομονωμένα χωριά αφήνονται στην τύχη τους, ιδιαίτερα τώρα, που οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν «είναι ή όχι κοινωνικά δίκαιο, μέρος των φόρων ή των εισφορών αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν στους Έλληνες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η συνέχεια ενός πλέον κοινωνικού θεσμού με βάση την προσφορά του που είναι το «Βοήθεια στο σπίτι», να πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων».
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Κύριοι Υπουργοί,
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τον πλέον επιτυχημένα υλοποιημένο πρόγραμμα με υψηλό δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας ρίχνει τίτλους τέλους.
Ο νόμος 4052/12,παρ. 5 αρθρ. 134 (ΦΕΚ 41 Α/12) ορίζει την αντικατάσταση του με το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων» με φορέα υλοποίησης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Με την εφαρμογή του, που έως τώρα βρισκόταν σε παράταση με σχετικές τροπολογίες, παρέχονταν υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Αυτό το πρόγραμμα η μνημονιακή Κυβέρνησή σας το τελειώνει...γιατί τα νούμερα δεν σας βγαίνουν!!
Οι επιταγές της τρόικας ορίζουν περικοπές και σεις ως εντολοδόχοι εκτελείτε την υπηρεσία σας χωρίς να υπολογίζετε ανθρώπινες ζωές.
Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταύρος Λυκούδης, στα δύο νησιά οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα αυτό ξεπερνούν τα 500 άτομα.
Με το νέο πρόγραμμα, που προβλέπεται να ξεκινήσει μετά τη λήξη του «Βοήθεια στο Σπίτι» στις 31/03/13 και τα κριτήρια που τίθενται, απορρίπτεται η πλειονότητα των έως τώρα εξυπηρετούμενων ατόμων. Κριτήρια όπως το ποσοστό αναπηρίας, η ηλικία και το εισόδημα συρρικνώνει τον αριθμό των δικαιούχων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη στους 50 σύμφωνα και με τα στοιχεία των εργαζομένων. Υπερήλικες και ανήμποροι με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας στα νησιά αυτά και ιδιαίτερα σε απομονωμένα χωριά αφήνονται στην τύχη τους.
Η επικινδυνότητα μάλιστα αυτής της επικείμενης εγκατάλειψης επιτείνεται περισσότερο από την υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας στα νησιά αυτά. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους εργαζομένους στο πρόγραμμα που ξεπερνούν πανελλαδικά τους 3.800 και οι οποίοι είναι από τους πλέον εξειδικευμένους στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν με το τέλος του προγράμματος ενώ τους οφείλονται και δεδουλευμένα.
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» ρίχνει αυλαία και αντικαθίσταται από ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από πιστούς υπηρέτες του μνημονίου και των δανειστών.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Είναι ή όχι κοινωνικά δίκαιο μέρος των φόρων ή των εισφορών αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν στους Έλληνες να χρηματοδοτήσει τη συνέχεια ενός πλέον κοινωνικού θεσμού με βάση την προσφορά του που είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι»; Ή μήπως οι εισπραχθέντες εισφορές αλληλεγγύης χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των δανειστών-τοκογλύφων;
2. Σε αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη ατραπό που έχει περιέλθει Ελλάδα με έντονα τα σημάδια της ανθρωπιστικής κρίσης, έχουν εξασφαλιστεί κοινοτικά κονδύλια για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με στόχο να διασφαλιστεί η διατήρηση και συνέχεια του προγράμματος και να αναβαθμιστεί η κοινωνική του προσφορά;
3. Υπάρχει σχεδιασμός για την διασφάλιση με όρους διαφάνειας των θέσεων και της αντίστοιχης ειδικότητας εργασίας 3.800 εργαζομένων;
4. Θα ανανεώσετε τις συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;
5. Πότε θα καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων;
Ο ερωτών Βουλευτής 
Τέρενς Νικόλαος Κουίκ

Πηγή: http://www.mykefalonia.com

ΒΣΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΥΡΙΟΙ! ΑΝΘΡΩΠΙΑ! (ΑΝ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ!)



Ώστε λοιπόν ξεκινάει, από την 1 Απριλίου, το “νέο”, “βιώσιμο”, “καλύτερο” από το “Βοήθεια στο Σπίτι” πρόγραμμα, το “Κατ' Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων”.
Μια εξέλιξη που, δυστυχώς, μόνο πρωταπριλιάτικο αστείο δεν είναι για 3.500 περίπου εργαζόμενους στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και 120.000 περίπου ωφελούμενους των υπηρεσιών του δημοφιλούς και καταξιωμένου αυτού προγράμματος.
Είναι δε τόσο “βιώσιμο” και τόσο “νεωτερικό” που, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΙΚΑ, που θα διαχειρίζεται το “νέο”, διάδοχο πρόγραμμα, έχουν γίνει δεκτές μέχρι στιγμής μόνο 1.600 (!) περίπου αιτήσεις, που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές του “Κατ' Οίκον Φροντίδα”:
  • να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ )
  • Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές
προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή και ο σύζυγος ή το άλλο
πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του
να είναι κάτω των 7.715, 65 € ετησίως.
  • Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ. Το ατομικό αυτό εισόδημα ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715, 65 € και το οικογενειακό στο διπλάσιο.
  • Σε επόμενο χρόνο που θα γνωστοποιηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια χωρίς να απαιτείται πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Δηλαδή αν κάποιος δεν είναι 78 ετών, ή δεν είναι ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, και δεν είναι...πλούσιος, δηλαδή έχει ατομικό εισόδημα από 7.715,65 € ετησίως, ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ!
Έτσι άλλωστε εξηγείται και ο αστρονομικός αριθμός των 1.600 αιτήσεων που έχουν γίνει δεκτές έως και σήμερα...
Όσον αφορά δε τους εργαζόμενους, το μέλλον τους στο “διάδοχο” πρόγραμμα είναι τουλάχιστον επισφαλές.
Κάθε εργασιακό δικαίωμα και καθεστώς (έστω στην εποχή των ισχνών αγελάδων του μνημονίου) που “απολαμβάνουν”, την 31η Μαρτίου 2013, ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ!
Θα πρέπει να συστήσουν “κοινωνικούς συνεταιρισμούς” ή “κοινωνικές – συνεταιριστικές επιχειρήσεις” και στην καλύτερη περίπτωση να συνεργαστούν με τους δήμους που οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους θα καταθέσουν πρόταση ως πάροχοι στο “Κατ' Οίκον Φροντίδα” ή εναλλακτικά να λειτουργήσουν μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών αυτοτελώς ως πάροχοι οι ίδιοι οι ως τώρα εργαζόμενοι...
Εναλλακτικά”, μπορούν να εργαστούν στις αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις που προβλέπεται να λειτουργήσουν ως πάροχοι του “νέου” προγράμματος.
Πραγματικός μύλος δηλαδή...
Ερωτώ λοιπόν:
  1. Είναι εποχή για πειραματισμούς σε ζητήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας; Ας ανακαλύψουμε επιτέλους σε τούτο τον τόπο την πραγματική επιχειρηματικότητα (και όχι την παρασιτική και κρατικοδίαιτη) και μετά ευχαρίστως να δούμε και την κοινωνική...
  2. Σε μια εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, ραγδαίας κρίσης σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ηθικό), η οποία σημειωτέον δείχνει σημάδια επιδείνωσης μάλλον παρά βελτίωσης ή έστω σταθεροποίησης, επιλέγουμε να πετάξουμε στο δρόμο 3.500 εργαζόμενους και να ρίξουμε στον Καιάδα δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας; Προς εκπλήρωση της επιθυμίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι “να ξεμερδεύουμε με το κοινωνικό κράτος” στην Ευρώπη;
Πετιούνται στο δρόμο 3.500 εργαζόμενους οι οποίοι:
  • Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες, που σε πολλές περιπτώσεις μόνο ο δικός τους μισθός (κι αυτός με καθυστέρηση πολλών μηνών) υπάρχει για να θρέψει ολόκληρη την οικογένεια.
  • ΟΛΟΙ έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ κι όχι “από το παράθυρο”.
  • Έχουν υπερδεκαετή εμπειρία στα πλαίσια του “Βοήθεια στο Σπίτι”, στήνοντας από το μηδέν τις δομές και καλλιεργώντας όλα αυτά τα χρόνια μια σχέση αλληλεγγύης και αγάπης με τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους.
  • Δουλεύουν πολλές φορές κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, στο κρύο, στη βροχή, στο λιοπύρι για να φτάσουν και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι, στο πιο δυσπρόσιτο χωριό φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες περίθαλψης και φροντίδας μα πάνω από όλα ΑΓΑΠΗ, ένα χέρι να τους χτυπήσει την πλάτη, να τους πει “Καλημέρα!”... Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι μπορεί να τους οφείλονται ακόμα και 12-15 μισθοί (και πρέπει να πληρωθούν λογαριασμοί, χαράτσια, δίδακτρα για τα παιδιά τους...).
Επίσης, ρίχνονται στον Καιάδα δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι οι οποίοι:
  • Έχουν δει τις γλίσχρες συντάξεις τους να μειώνονται κάτω και από τα όρια του φιλοδωρήματος!
  • Ως αποτέλεσμα της διάλυσης του συστήματος υγείας, έχει αυξηθεί στο 25% (από μηδενικό στις περισσότερες περιπτώσεις) το ποσοστό συμμετοχής τους στο κόστος των φαρμάκων που αγοράζουν (κυρίως αντιυπερτασικά, για το ζάχαρο, σπανιότερα για την άνοια).
  • Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των δύο παραπάνω, πρέπει να ανταποκριθούν σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κόστος ιατροφαρμακευτικών δαπανών με ένα συνεχώς μειούμενο εισόδημα.
  • Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι (ειδικά οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ των 300 ευρώ) να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος συμμετοχής, δηλαδή να μένουν χωρίς φάρμακα! Κι αν ένας ηλικιωμένος δεν μπορεί να πάρει το φάρμακο για την πίεση ή το ζάχαρο, ο κίνδυνος απότομης χειροτέρευσης της κατάστασης της υγείας τους είναι μεγάλος!
  • Ειδικά στη δομή όπου εργάζομαι, στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο αν προστεθεί και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που εξυπηρετούμε είναι σε δυσπρόσιτους ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς.
  • Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που προκειμένου να πάρουν έστω, και σε μειωμένες δόσεις, τα φάρμακά τους, περικόπτουν στοιχειώδεις δαπάνες. Με μια λέξη: ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ!
Δεν θέλω να κινδυνολογήσω ούτε να γίνω μάντης κακών, αλλά οφείλω να προειδοποιήσω κάθε ενδιαφερόμενο ότι περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (όλο και πιο συρρικνούμενες, σε όλο και πιο λίγους) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ΠΟΛΛΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ!
Το καταλαβαίνετε αυτό;
Εκτός κι αν πια πρέπει να αρχίσουμε να υποθέτουμε ότι μπορεί αυτό να είναι και ο ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ!
Και ο νοών νοείτω...
Δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας που να αμφισβητεί τη χρησιμότητα και λειτουργικότητα του “Βοήθεια στο Σπίτι” όλα αυτά τα χρόνια:
  • εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπηρεσίες πρόνοιας (κόστος επισκέψεων σε γιατρούς ή εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, έξοδα μεταφοράς και νοσηλείας κλπ).
  • Είναι πρόγραμμα ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ, καθώς με την φροντίδα των ηλικιωμένων από τις δομές ΒΣΣ, δίνεται η δυνατότητα στους άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένους με τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων (συγγενείς κλπ) να αναζητήσουν εργασία ή, στην περιφέρεια ειδικότερα, να απασχοληθούν απρόσκοπτα με τις αγροτικές εργασίες τους.
Αλλά η πολιτεία, αντί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα, εντάσσοντάς το στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων κάνει το εξής απίστευτο: ενώ προβλέπει χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ σε χρήματα που αποτελούν ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του ελληνικού λαού, παρακρατημένα μέσω των εισφορών του στα αφαλιστικά ταμεία!!!
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες, που παίρνετε και τις σχετικές αποφάσεις, μην ξεχνάτε πως ειδικά για το πετσόκομα του “Βοήθεια Στο Σπίτι”, οι συνέπειές του μπορεί να αφορούν και τους δικούς σας γονείς! (όπως δυστυχώς και πολλές άλλες οδυνηρές αποφάσεις που λάβατε αυτά τα 3 χρόνια που η πατρίδα μας βρίσκεται κάτω από το ζυγό των μνημονίων...)
Δεν θα κάνω επίκληση στον ανθρωπισμό σας, πριν από αυτόν υπάρχει η στοιχειώδης ΑΝΘΡΩΠΙΑ, η αγνή και άδολη αγάπη προς μια γενιά ανθρώπων, που μετά τα ερείπια που άφησε η ταραγμένη δεκαετία του '40 (κατοχή και εμφύλιος), σήκωσαν στις πλάτες τους μια ολόκληρη χώρα είτε ως καλλιεργητές της γης παραμένοντας στις προγονικές τους εστίες είτε ως μετανάστες για να μαζέψουν λεφτά να σπουδάσουν τα αδέρφια τους, να εξασφαλίσουν την προίκα της αδερφής τους.
Ποια λοιπόν είναι η αναμοιβή τους; Το πέταγμά τους στον Καιάδα;
Δώστε λοιπόν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ λύση και για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας (διευρύνοντας τα κριτήρια υπαγωγής τους στο “διάδοχο” πρόγραμμα) και για τους 3.500 εργαζόμενους, με την εξασφάλιση της εργασίας ΟΛΩΝ (αφού δεν έχετε τη βούληση να τους εντάξετε σε μόνιμες κοινωνικές δομές των δήμων, χωρίς κατ' ανάγκη να τους μετατρέψετε τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, αλλά, απλά, μέσα από συγχρηματοδότηση από λιμνάζοντες ευρωπαϊκούς πόρους).
Μην συνεργήσετε σε ένα ακόμη έγκλημα!
ΑΝΘΡΩΠΙΑ!
Το καταλαβαίνετε;
ΑΝΘΡΩΠΙΑ! (αν σας έχει απομείνει!)
Χρήστος Αλεξόπουλος
Κοινωνιολόγος
Υπεύθυνος δομής «Βοήθεια στο Σπίτι»
Δ.Ε. Μενιδίου Δήμου Αμφιλοχίας
Τηλ.: 2681-3-01330, 694 5555368
http://sociologyalert.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑΜΙΑ) 15-2-2013


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ημερομηνία: 15-02-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2013 στην Λαμία πραγματοποιήθηκε ημερίδα από τον εκπρόσωπο του Υπ. Εργασίας κ Δ. Ρέμο προς τους εργαζομένους και τους τοπικούς φορείς σχετικά με την παρουσίαση εναλλακτικής πρότασης για την συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
            Η παρουσίαση της πρότασης στην ουσία αποκάλυψε την ανυπαρξία μιας μακροπρόθεσμής και βιώσιμης λύσης για την υλοποίηση του «Βοήθεια στο Σπίτι», την απουσία συνολικής στρατηγικής για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ που έχουν ανάγκη για κατ οίκον φροντίδα.
Οι έντονοι προβληματισμοί, οι πιεστικές ερωτήσεις των εργαζομένων, των τοπικών φορέων προς τους εκπροσώπους του Υπ. Εργασίας συνετέλεσαν ώστε να φανερωθεί η έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, συμπληρωματικότητας, ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ εκ μέρους του Υπουργείου σχετικά με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου – προγράμματος, μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για την κοινωνική φροντίδα – προστασία. Κατέστη σαφές ότι το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας το οποίο σύμφωνα με τον σύμβουλο του Υπ. Εργασίας εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες θα πρέπει να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερα την γραφειοκρατία, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και τον οργανωτισμό.
Το σύστημα κοινωνικής φροντίδας, η Πρόνοια όμως, δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο πειραματισμών, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι εργαζόμενοι των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν μπορούν να μετατραπούν σε πειραματόζωα, σε μετόχους, σε επιχειρηματίες. Την αδυναμία του Κράτους να παρέχει τις υπηρεσίες της κοινωνικής φροντίδας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούνται όλοι ανεξαιρέτως δεν μπορούν να μετατραπούν σε υπηρεσίες – εμπορεύματα.
Οι αρμόδιοι φορείς (Υπ. Εργασίας, Υπ. Εσωτερικών, ΚΕΔΕ) δεν πρέπει να αποποιούνται τις ευθύνες τους και να τις μεταθέτουν στους εργαζομένους, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα και τους τελικούς αποδέκτες λανθασμένων πολιτικών επιλογών.
Σε μία χώρα η οποία βυθίζεται στην ύφεση, με την ανεργία να καλπάζει και την φτώχεια να απλώνεται, η κοινωνική φροντίδα – πρόνοια επιλέγεται ως χώρος αφαίμαξης πόρων – ανθρώπινου δυναμικού θυσιάζοντας την κοινωνική συνοχή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο βωμό δεσμεύσεων και συμβάσεων.
Πρόεδρος
Παπαϊωάννου Λουκία
Γεν. Γραμματέας
Κοσμίδης Κων/νος

Ο ΡΕΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1360937691



(Η ΒΣΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ.. ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΛΕΤΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ.......)

ΒΣΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΙΟΣ


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

[Ένταση με τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή]

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στη Βασ. Σοφίας πραγματοποιεί αυτήν την ώρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζητώντας εδώ και τώρα τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων της αναπηρικής οικογένειας. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν συνάντηση με αρμόδιο από το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού. Λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι επικράτησε ένταση, όταν κάποιοι επιχείρησαν να πλησιάσουν στη Βουλή.












Να σημειωθεί ότι από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.



Σε ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ αναφέρεται ότι η αναπηρική οικογένεια οδηγείται στην οικονομική εξαθλίωση με τις διατάξεις του ν. 4093/2012 και του ν.4111/2011, «με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι μισθοί εργαζομένων δημοσίου τομέα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού».





Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει καταθέσει με σειρά επιστολών της προτάσεις, με μοναδικό σκοπό την προστασία των συνταξιούχων και εργαζομένων που είναι οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή είναι γονείς/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.


zougla.gr
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης - Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν είναι φάρσα: δίνουν το "Βοήθεια στο Σπίτι" στους ιδιώτες


Η τρικομματική κυβέρνηση της λεηλασίας έχει αποφασίσει το κλείσιμο των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Με τη συμβολή των μνημονιακών δημάρχων και περιφερειαρχών δίνουν το Βοήθεια στο Σπίτι σε ιδιώτες από την 1η Απρίλη. Δεν είναι φάρσα: και θα παίρνουν τα λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία (με νέα εισφορά, από τις τσέπες μας δηλαδή) και θα τα δώσουν στα αρπακτικά της αγοράς για να προσφέρουν χειρότερες υπηρεσίες σε πολύ περιορισμένο αριθμό "δικαιούχων".
Από τον περασμένο Οκτώβρη λειτουργεί το πρόγραμμα "κατ' οίκον φροντίδα", όπου ένας ελάχιστος αριθμός θα μπορεί να έχει υπηρεσίες (αφού τα κριτήρια είναι απαράδεκτα), που θα παρέχονται από ιδιωτικές εταιρίες που τις παρουσιάζουν σαν "κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις". Για να καταλάβετε το μέγεθος της απάτης από τους 100.000 ωφελούμενους που εξυπηρετούμε τώρα, το νέο πρόγραμμα έχει μόλις 2.000 αιτήσεις με προοπτική να φτάσει περίπου στις 20.000 (αν αλλάξουν τα κριτήρια). Παρόλο που για πρώτη φορά εξασφαλίζονται "εθνικοί πόροι" (δεν θα εξαρτάται από ΕΣΠΑ, αλλά θα τα παίρνουν από τα ταμεία), αυτοί οι πόροι δε θα δοθούν για να στηρίξουν τις ήδη υπάρχουσες δομές αλλά στους γνωστούς κερδοσκόπους - ιδιώτες που θα στήσουν τις ΜΚΟ, θα παίρνουν τα λεφτά μας και θα προσφέρουν πολύ χειρότερες υπηρεσίες. Θέλουν να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος, να φύγει η υποχρέωση της πολιτείας για δημόσια, δωρεάν πρόνοια κι αυτό να γίνει υπόθεση ΜΚΟ, ιδιωτών και άλλων κερδοσκόπων.
Συμπαραστάτες
Οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι συνάδελφοι που εδώ και δέκα χρόνια δουλεύουμε στον ίδιο χώρο, είναι οι πρώτοι και καλύτεροι συμπαραστάτες μας. Μαζί δώσαμε πριν λίγο καιρό τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Η μάχη των κοινωνικών υπηρεσιών είναι η καλύτερη συνέχεια.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τα λέει στην ανακοίνωσή της, μας καλύπτει συνδικαλιστικά, αλλά πρέπει να προχωρήσει παραπάνω: να κηρύξει απεργία συμπαράστασης για όλους τους ΟΤΑ (όπως είχε κάνει παλιότερα για τους συναδέλφους των παιδικών σταθμών κα.). Και το συντονιστικό μας πρέπει να το ζητήσει. Και μαζί κι όλους τους ωφελούμενους, τις ομοσπονδίες συνταξιούχων κι ΑμεΑ. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στη διάλυση και το ξεπούλημα των υπηρεσιών, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που παλεύουν ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας.
Μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική της διάλυσης και των ιδιωτικοποιήσεων και τους πρόθυμους υπουργούς και δημάρχους που π ρ ω τ ο σ τ α τ ο ύ ν στο ξεπούλημα. Τα υπουργεία μας θεωρούν "απολυμένους", οι συνάδελφοι πρέπει να δώσουν την απάντηση. Οι Γ.Σ. έβγαλαν απόφαση για κλιμάκωση και μετά την 48ωρη απεργία στις 13-14 Φλεβάρη. Με κλείσιμο και καταλήψεις των υπηρεσιών, με συγκεντρώσεις και συντονισμό με όλους, θα νικήσουμε.
Νίκος Χατζάρας
Δ.Σ Σωματείου Κ. Μακεδονίας

Μόνοι τους οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» στα Τρίκαλα




(13/2/2013) Χωρίς τη συμπαράσταση των δημοτικών υπαλλήλων η σημερινή συγκέντρωση στο Δημαρχείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο Τρικάλων, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Τρικκαίων, Χρ. Λάππα, στο γραφείο του δεύτερου στην  οποία παρέστησαν ο πρόεδρος της ΔΕΚΑ Στ. Τραγάνης, ο διευθυντής Γ. Σιακαβάρας και ο δημοτικός σύμβουλος Θεοδ. Μπίχτας.
Αφού οι εργαζόμενοι εξέθεσαν το πρόβλημα ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει πολιτικά ώστε να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα και μετά το τέλος Μαρτίου καθώς και να παραμείνουν  οι εργαζόμενοι σ’ αυτό.
Σε ότι αφορά τη συμπαράσταση των δημοτικών υπαλλήλων στο πρόβλημα του «Βοήθεια στο σπίτι» για το οποίο η ΠΟΕ ΟΤΑ προκήρυξε 48ωρη απεργία, αυτή ήταν μηδαμινή καθώς δεν απείργησε κανένας
Το ψήφισμα των εργαζομένων


Οι συμβάσεις των εργαζομένων του Προγράμματος « Βοήθεια στο σπίτι» λήγουν στις 31-03-2013. Μέχρι και σήμερα, κανένας δεν γνωρίζει το μέλλον του προγράμματος, των εργαζομένων καθώς και των ωφελούμενων, που αυτή τη στιγμή αριθμούν τους 1000. Σύμφωνα με ενημέρωση των σωματείων μας, το Υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει το πρόγραμμα
« Βοήθεια στο σπίτι» να καταργηθεί και να υλοποιήσει το «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», το οποίο θα το διαχειρίζεται το ΙΚΑ και θα το υλοποιούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Λέμε ΟΧΙ στο σχεδιασμό της Πολιτείας για δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών. Δεν μπορεί οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις να γίνουν εγγύηση της πολιτείας απέναντι στον ανήμπορο άνθρωπο.
Λέμε ΟΧΙ στην ανεργία 3.700 εργαζομένων των «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι είναι μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ και εργάζονται επί έντεκα συνεχή έτη, κάνοντας κατάθεση ψυχής, δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες  
( απλήρωτοι επί μήνες κ.ά. ).
Λέμε ΟΧΙ στον αποκλεισμό των ανήμπορων συμπολιτών μας. Δεν μπορεί οι 130.000 εξυπηρετούμενοι σε όλη τη χώρα, να γίνουν 48.000. Τα κριτήρια ένταξης των πολιτών όπως προβλέπονται από τον νόμο, είναι απαράδεκτα!
Έφτασε η ώρα, η πολιτεία να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των δημοτικών δομών με το υπάρχον προσωπικό, διασφαλίζοντας έτσι την Πρόνοια και την φροντίδα προς τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και να μην την αφήσει στο έλεος του κοινωνικού επιχειρείν.
Γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε στην 48 ωρη Πανελλαδική απεργία
13 & 14 Φεβρουαρίου. Ζητάμε:
Νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού στις Δημοτικές Δομές, καθώς και τη σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
Με εκτίμηση,
Οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»    


trikaladay.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ




ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                              
ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
                                                                                                                                                           
.                                                                                                            
Στις 31/3/2013 λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στη «Βοήθεια στο Σπίτι». Από 1/4/2013, η πρόθεση της πολιτείας, είναι να αντικαταστήσει το Βοήθεια στο Σπίτι, μια από τις πιο πετυχημένες δομές πρόνοιας της χώρας που εξυπηρετεί 130.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ καθημερινά, με το νέο πρόγραμμα «κατ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων».
Το πρόγραμμα αυτό, έχει εξασφαλισμένα χρήματα με Νόμο(58 εκ. ευρώ) τα οποία θα τα διαθέτει στους δικαιούχους.
Ωστόσο, ο τρόπος που αυτό προβλέπεται να γίνει, δείχνει τη πόρτα της ανεργίας στους εργαζόμενους, διαλύει τις υπάρχουσες Δομές,  ενώ  διαστρεβλώνει το πρόσωπο της πολιτείας αφού:
1.      Δεν προβλέπει τίποτα για το υπάρχον προσωπικό. Χρειάζεται Νομοθετική ρύθμιση για να συνεχίσει ακόμα και ως προσωπικό στους Δήμους-παρόχους.
2.      Χρηματοδοτεί δικαιούχους και όχι σταθερές Δομές και εργαζόμενους και καθιερώνει το σύστημα των παρόχων, ακυρώνοντας το μοντέλο των σταθερών Δομών, που μια χώρα οφείλει να έχει.
3.      Βάζει στο ίδιο τσουβάλι ιδιώτες με Δημοτικές Δομές χωρίς να μπορεί να μας εξασφαλίζει
4.      Χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βιωσιμότητα σταθερών Δομών και εργαζόμενων που έχουν προσληφθεί από ΑΣΕΠ, πάνε και σε ιδιώτες
5.      Τα κριτήρια  που βάζει το κατ οίκον φροντίδα,  συρρικνώνουν την παροχή βοήθειας στους ανήμπορους πολίτες και από 130000 που είναι τώρα, δικαίωμα για φροντίδα θα έχουν 48.330, καθιστώντας αδύνατο να βρεθούν τόσοι δικαιούχοι  ισοκατανεμημενοι σε όλη τη χώρα αντιστοίχως των Δημοτικών Δομών που λειτουργούν. Αυτό, επιπλέον έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση των περισσότερων Δομών και άρα το κλείσιμο τους και την απόλυση των εργαζομένων.
6.      Ρίχνει στον κανιβαλισμό του ιδιωτικού επιχειρείν, Δημοτικές Δομές και εργαζόμενους, με ιδιώτες. Πως, με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή του ενός ή άλλου; Πως διασφαλίζονται εκεί οι Δ. Δομές και οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στο ΒσΣ; Πως διασφαλίζετε η υποχρέωση της πολιτείας, να παρέχει φροντίδα;
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Υπ. Εργασίας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αφού δηλώνει την πρόθεσή του να επιβάλλει τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ως μοντέλο μέσα από το οποίο θα  λειτουργεί το κατ οίκον φροντίδα.
Δηλαδή, πλήρης αλλοτρίωση του κράτους. Πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Λέμε όχι στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ως μοντέλο λειτουργίας του ΒσΣ και των προνοιακών Δομών.
Θεωρούμε ότι:
ü  Το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετημένες δομές πρωτοβάθμιας Κοινωνικής φροντίδας  όπως το Βοήθεια στο σπίτι
ü  Ότι ο Καλλικράτης ( άρθρο 96 & 97 ) , προβλέπει  δημιουργία Διευθύνσεων Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισοτήτων των Φύλων
ü   Το γεγονός ότι υπάρχουν χρήματα εξασφαλισμένα: α)ΦΕΚ Α' 135/14-06-2012 ΑΚΑΓΕ και β) 0,2%, Ν4052/12 ασφαλιστικές εισφορές, ενώ προβλέπεται στα πλαίσια συμβατικής υποχρέωσης του Υπ. Εσωτερικών, η μέριμνα να καλυφθούν χρηματικά τόσο οι ανασφάλιστοι της χώρας, όσο και οι ορεινές, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
ü  Ότι η ΚΕΔΕ επιβεβαιώνει ότι  μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση πόρων λόγω της μείωσης του κόστους λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών με την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας, από ένα δίκτυο χιλιάδων εξειδικευμένων στελεχών και της εισροής ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ  έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καθηγητή κ. Ξ. Κοντιάδη: Αξιολόγηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση: δράσεις, ελλείμματα και επικαλύψεις) δείχνει το «Βοήθεια στο Σπίτι» ως την υπηρεσία με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ως την πλέον καινοτόμα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
ü  Το ότι οι  εργαζόμενοι των ΒΣΣ έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά  μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη χωρίς ούτε μια ημέρα διακοπή όλα αυτά τα χρόνια, (δεκαετία) καλύπτοντας  πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
ü  Το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί τρείς(3) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την απρόσκοπτη συνέχιση του ΒσΣ και όλων των εργαζομένων σε αυτό:
α)Από 1/1/2012 έως 30/6/2012 του Ν4024/2011,  β)Από 1/7/2012 έως 30/9/2012,  άρθρο πρώτο Ν4087/2012 και  γ) Από 1/10/2012 έως 31/3/2013  άρθρο δεύτερο   Ν4087/2012.
ü   Το γεγονός ότι ακριβώς λόγω της αυξανόμενης φτώχειας και ανέχειας, θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση των κοινωνικών δομών και των εργαζομένων σε αυτές από τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα εθνικό δίχτυ προστασίας σε επίπεδο Δήμων και πολιτείας  που θα αποτελεί εγγύηση για τον ανήμπορο πολίτη. Κάτι που δε μπορεί να εξασφαλιστεί από καμία Συνεταιριστική Επιχείρηση(που προτάσσει η πολιτεία ως μοντέλο λειτουργίας) δεδομένου ότι τότε, αν για οποιοδήποτε λόγο το κράτος μειώσει τα χρήματα αυτά, καμία Συνεταιριστική δεν δικαιούται να τα απαιτήσει,
ζητάμε και διεκδικούμε με βάση τα παραπάνω:
να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη, το πλέον αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την ΚΕΔΕ, να

κάνουν Νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, την δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους, και την ένταξη των εργαζομένων  σε αυτές. 
«Ας γίνει το  Βοήθεια στο Σπίτι, το θεμέλιο για τον σεβασμό στον άνθρωπο, στη χώρα μας»
 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Οι εργαζόμενοι του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Φροντίδας για ΡΟΜΑ του Δήμου Αλεξάνδρειας εκφράζουν ομόφωνα την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα  και στον δίκαιο αγώνα των Κοινωνικών Δομών Βοήθεια στο Σπίτι των Δημοτικών Ενοτήτων Πλατεός, Μελίκης, Αλεξάνδρειας και Αντιγονιδών του Δήμου Αλεξάνδρειας, καθώς και όλων των δομών ΒσΣ σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Οι εργαζόμενοι στο ΙΑΚ Αλεξάνδρειας
Ζεϊμπεκίδου Χριστίνα , Κοινωνική Λειτουργός
Μουσκεφτάρα Αναστασία, Ειδική Παιδαγωγός
Τασσιοπούλου Μαρία, Ψυχολόγος
Τσουρβαλούδη Δήμητρα, Νοσηλεύτρια 
Μπουκλά Θωμαή, Διαμεσολαβήτρια 

14-02-2013 - ΒΟΥΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗ


ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΊΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΎ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗ
(ΙΚ) Τώρα από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα όσα είπατε στην ουσία της ερώτησής σας. Ξέρετε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εμπλέκονται και ιδιώτες στο «Βοήθεια στο σπίτι». Μάλιστα, από τον Προϋπολογισμό του 2011, το 20%, δώδεκα εκατομμύρια περίπου, απορροφήθηκε από ιδιωτικούς φορείς. Στο νέο πρόγραμμα, δηλαδή το αυτοχρηματοδοτούμενο, όχι το συγχρηματοδοτούμενο και από ευρωπαϊκά κονδύλια όπως ήταν το προηγούμενο «Βοήθεια στο σπίτι», αυτό δηλαδή που θα αρχίσει από 1-4-2013, οι δικαιούχοι έχουν ήδη προσδιορισθεί με κάποια υπουργική απόφαση, η οποία έχει περιγραφεί από το ΙΚΑ.  
Στη νέα πρόσκληση δικαιούχων και παρόχων για το νέο πρόγραμμα, λοιπόν, προβλέπεται ότι στο Μητρώο Παρόχων δύνανται να ενταχθούν επιχειρήσεις δήμων, επιχειρήσεις περιφερειών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, για τους οποίους είναι λιγότερο συμφέρον να ενταχθούν με τις νέες χρηματοδοτικές προβλέψεις για την κάλυψη των δαπανών απ’ τους δικαιούχους. Εισέπρατταν 2.000 ευρώ ανά δικαιούχο με την παλιά μορφή του προγράμματος οι ιδιώτες. Σήμερα, στη νέα μορφή, θα εισπράττουν 1.200 ευρώ ανά δικαιούχο. Επομένως, είναι λιγότερο συμφέρον γι’ αυτούς να ενταχθούν. Αποτελεί αντικίνητρο για τους ιδιώτες να ενταχθούν και πραγματικά είναι μικρό το ενδιαφέρον μέχρι τώρα από ιδιώτες.  
Τέλος, στο Μητρώο Παρόχων δύνανται να ενταχθούν και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας του Νόμου 4019/2001. Όταν λέω «έλλειμμα ενημέρωσης» εννοώ ότι ο κόσμος, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή αυτήν την κινητικότητα για να διατηρήσουν όπως είναι φυσικό τις θέσεις εργασίας τους, δεν έχουν ενημερωθεί, δεν έχουν εξοικειωθεί με τον θεσμό της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.  
Εμείς είπαμε ότι για να είναι και οι δήμοι μέσα στο παιχνίδι αυτό ως συνεργοί, θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί μια ΚΟΙΝΣΕΠ ανά Δήμο, όπου ένα μερίδιο θα ανήκε σε αυτόν τον δήμο, ο οποίος θα αναλάμβανε να εισφέρει αυτά που εισέφερε μέχρι πρότινος, δηλαδή τις υλικοτεχνικές του υποδομές, αυτοκίνητο, γραφείο κλπ. -αυτά συνήθως παρέχουν οι δήμοι στο «Βοήθεια στο σπίτι»- και να αναλάβει και αυτός να μπει σ’ αυτό το εταιρικό σχήμα μέσα απ’ το οποίο θα υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα.  
Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της μονιμοποίησης. Και δεν είναι, κύριε συνάδελφε, ζήτημα η προσέγγισή μας στο ποιος φταίει, αν φταίει ο τάδε Υπουργός ή ο δείνα Υπουργός. Δεν είναι ζήτημα φταιξίματος. Είναι θέμα του ότι θεωρούμε πως και το Υπουργείο Εσωτερικών αυτή την ώρα έχει μια υποχρέωση να δώσει αυτές τις εξηγήσεις, δεδομένου ότι αυτό κάνει. Μέσα από τις δομές του Υπουργείου Εσωτερικών γίνονται οι περισσότερες διαδικαστικές πράξεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της υλοποίησης αυτού του προγράμματος.  
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Το μπαλάκι στην αριστερά της δεξιάς δηλαδή… 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Όχι, καθόλου. Θα τα πούμε, εξάλλου, σε λίγο μαζί. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ μη διακόπτετε. 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Να το κλείσουμε. Πρώτον, συμφωνούμε ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. 
Δεύτερον, η χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο με τις υπάρχουσες δυνατότητες και αυτός ο τρόπος έχει βρεθεί, αφού στύψαμε τα μυαλά μας στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να βάλουμε σε λειτουργία αυτό το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών που θα χρηματοδοτεί αύριο το Πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων.(1ML)
Μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης των δικαιούχων και μία ενημερωτική καμπάνια –θα έλεγα- έτσι ώστε όλη η Ελλάδα να λάβει ενημέρωση. Ήδη από την επόμενη βδομάδα στελέχη των δύο Υπουργείων θα εμφανιστούν σε κάθε έδρα περιφέρειας. Εννοείται ότι σε μορφή ηλεκτρονικής απάντησης έχουν δοθεί ήδη εξηγήσεις σε όποιους τις ζητούν. Βέβαια, την Τρίτη που μας έρχεται θα γίνει μία κρίσιμη –κατά την άποψή μου- σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εργασίας, της ΚΕΔΕ για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στο Πρόγραμμα. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει συνεδρίαση. Καθόμαστε κάτω. Μερικοί είστε ανάποδα προς την Έδρα. Σας παρακαλώ πολύ, καθίστε, κάνετε ησυχία, για να τελειώνουμε. Έχουμε αρκετές ώρες ακόμα συνεδρίασης.  
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, τελειώνετε.  
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κλείνω με μία φράση, η οποία νομίζω ότι έτσι και αλλιώς πρέπει να συντομευθεί από αυτήν τη διακοπή.  
Την Τρίτη θα γίνει μία σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Εργασίας, ΚΕΔΕ και εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα, προκειμένου να εξηγήσουμε τις λύσεις που έχουμε στα χέρια μας για να συνεχιστεί με αξιώσεις και προοπτική βιωσιμότητας αυτό το Πρόγραμμα το οποίο όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί.