Δεκατέσσερα χρόνια εξυπηρετούν τις ανάγκες των ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας κατ' οίκον υπηρεσίες μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η αρμοδιότητα για την κάλυψη αυτών των αναγκών ανήκει στους δήμους.
Τώρα το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα στηρίζει επιλεκτικά όσους ηλικιωμένους διαθέτουν συγγενείς και ειδικά ανέργους. Αποτέλεσμα θα είναι ο αποκλεισμός μεγάλου ποσοστού των 150.000 ηλικιωμένων που απολάμβανε τις υπηρεσίες των εργαζομένων που απειλούνται με ανεργία ενώ συνολικά στο πρόγραμμα απασχολούνται 4.500 άνθρωποι.Στο δήμο
Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, χθες και σήμερα. Χθες, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στη πλατεία Κλαυθμώνος διεκδικώντας να καλυφθούν από εθνικούς πόρους τα κενά του προγράμματος, τα οποία προκύπτουν από τα κριτήρια του ΕΣΠΑ που θέτουν περιορισμούς. Το ΕΣΠΑ ενέκρινε 60 εκατ. που δεν επαρκούν να καλύψουν τις δομές. Επίσης απαιτούν από το 2012, χρονιά που λήγει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι εργαζόμενοι του προγράμματος να ενταχθούν στις υπηρεσίες των δήμων.
Κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές που συγκεντρώθηκαν χθες υποστηρίζουν ότι «η πολιτεία αφήνει μοναχικούς, ανήμπορους ηλικιωμένους και ΑμΕΑ χωρίς φροντίδα, οδηγεί σε απόλυση το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων», λέει η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος του σωματείου Αττικής, προσθέτοντας ότι «το 60% των ηλικιωμένων που φροντίζουμε δεν έχει υποστηρικτικό περιβάλλον».
Συγκεκριμένα, με τη νέα ΚΥΑ 1605/οικ. 3.85 τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και κοινωνική μέριμνα εντάσσονται στην «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ' οίκων υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη οικογενειών ανέργων». Κατά συνέπεια ωφελούμενοι των προγραμμάτων δεν είναι πλέον οι ηλικιωμένοι, αλλά οι άνεργοι συγγενείς τους, με αποτέλεσμα να αποκλείονται τα μοναχικά άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν διαθέτουν συγγενικό περιβάλλον. Και όλα αυτά έπειτα από 14 χρόνια λειτουργίας.
Ο Γιάννης Αθανασίου (υπεύθυνος προγράμματος στη Λευκάδα) λέει ότι «εξυπηρετούμε ανήμπορους, συχνά υπέρβαρους και δυσκίνητους ηλικιωμένους 78-80 ετών. Διαπιστώνοντας τις άμεσες ανάγκες τους, η οικογενειακή βοηθός πλένει τα πιάτα και τα λεκιασμένα τους ρούχα, αερίζει το υπνοδωμάτιο, καθαρίζει τα τζάμια, το τραπέζι από τα ψίχουλα, σκουπίζει τα θολά γυαλιά τους. Πληρώνει τους λογαριασμούς, κάνει τα ψώνια. Η νοσηλεύτρια θα τους πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Εχουμε καρδιοπαθή γυναίκα 79 ετών που είχε 4 χρόνια να εξεταστεί.
»Οι περισσότεροι έχουν δύο χρόνια να μετρήσουν το σάκχαρο, την πίεση, να κάνουν καρδιογράφημα. Μεταφέραμε 86χρονη με βαριά κατάγματα στο ισχύο. Χειρουργήθηκε και είναι καλά». Ενδεικτικές περιπτώσεις μοναχικών ατόμων που αποκλείονται από τη φροντίδα. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου